Friday, May. 29, 2020

Ciklona Pomet dijelovima zemlje danas donosi novo nevrijeme

Autor:

|

23.08.2014

|

Kategorije:

Ciklona Pomet dijelovima zemlje danas donosi novo nevrijeme

Naslovna fotografija: Marin Pitton

Tek što je utjecaj ciklone Olivija prestao, a vrijeme se tijekom petka stabiliziralo, pred nama je nova promjena vremena. Duboka i postojana ciklona već danim se zadržava centrom nad Skandinavijom, donoseći sjevernoj i sjeverozapadnoj Europi znatno hladnije vrijeme od normale za dio godine. U noći petka na subotu topla fronta proteže se preko Alpa, a nad Genovskim zaljevom i nad Jadranom formirat će se plitki ciklonalni centri. U drugom dijelu dana, osobito navečer, hladna fronta prelazit će preko Hrvatske sa zapada prema istoku. Frontalni sustav nalazit će se nad našim područjem i tijekom nedjelje, no greben anticiklone sa zapada Europe do večeri će donijeti postupnu stabilizaciju.

Nadolazeću ciklonu Crometeo tim je nazvao Pomet. Vezanu uz nju, prognostički modeli tijekom subote u dijelovima zemlje ponovno predviđaju lokalno obilnije oborine, i preko 30 litara po kvadratnom metru. Indeksi nestabilnosti upućuju mjestimice na mogućnost izraženijeg nevremena.

I oborine i nevrijeme bit će lokalnog karaktera, što znači da u nekim dijelovima zemlje neće pasti mjerljiva količina oborina.

Iako manje nego u subotu, i tijekom nedjelje će ponegdje biti grmljavinskih nestabilnosti, a navečer će posvuda uslijediti stabilizacija vremena. Bit će to uvod u najhladnije jutro dosadašnjeg tijeka kolovoza u unutrašnjosti zemlje…

Sinoptička situacija tijekom subote
FSXX00 T 36

FSXX00 T 48

JADRAN

Subota donosi promjenjivo vrijeme. Već u prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu novo naoblačenje zahvatit će sjeverni Jadranom donoseći mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme s tučom i pojavom pijavica na moru. Popodne će se pogoršanje širiti na dio srednjega, a navečer gotovo na cijeli Jadran, osim na dubrovačko područje gdje bi se cijeloga dana trebalo zadržati suho. Puhat će slabo do umjereno jugo, ponegdje i jugozapadnjak. Tijekom dana, za vrijeme prolaska fronte, prolazno će na moru biti jakog zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Navečer na otvorenom moru umjerena tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 25°C ponegdje u Istri do 31°C u Dalmaciji.

U nedjelju će biti više suha vremena nego u subotu, ali će i dalje biti povremenih grmljavinskih nestabilnosti, osobito još u prvom dijelu dana. Navečer posvuda suho. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna. U Dalmaciji ujutro i navečer slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenom tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 22°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 29°C u dolini Neretve.

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano i suho vrijeme, samo je popodne u zaobalju prolazno i mjestimice moguć slab pljusak. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka, danju će oslabiti i okrenuti na slab jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

KOPNO

U subotu sa zapada nova promjena vremena uz jače naoblačenje i mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom. Mjestimice može biti obilne kiše. U početku lagani južni, ali krajem dana i u noći zapuhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16°C, najviša dnevna između 20 i 25°C, u zapadnim i gorskim krajevima i malo niža, a popodne i navečer posvuda sve hladnije.

Nedjelja će biti još malo hladnija. Prijepodne većinom oblačno i mokro s povremenom slabijom kišom. Poslijepodne će kiše biti sve manje, a ponegdje su moguća i sunčana razdoblja. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka cijeli dan u gorju između 8 i 12°C, u središnjim krajevima od 13 do 18°C, a u Slavoniji od 16 do 21°C.

Ponedjeljak nam donosi stabilizaciju vremena. Ujutro je moguća magla, a bit će i dosta hladno, osobito u mjestima gdje će se već tijekom noći djelomično ili potpuno razvedriti. Tijekom dana djelomično sunčano i u većini krajeva suho. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura većinom od 7 do 13°C, ponegdje i niža, a najviša dnevna kretat će se između 19 i 23 Celzijeva stupnja.

 

gusts 36

maxmlcape day2

maxrefc day2

maxupdraft day2

totalprec day2

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić