Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Rea u BiH

Autor:

|

06.03.2015

|

Kategorije:

Ciklona Rea u BiH

Ciklona Rea će u BiH ostati upamćena kao prava zimska ciklona u mjesecu Ožujku. Obilne oborine, i to uglavnom snježne kao i jak vjetar na zapadu zemlje koji je pravio nanose i prouzrokovao probleme u prometu glavno su obilježje ove snažne ciklone. Iako temperaturno nije donijela nikakve spektakularne vrijednosti bitno je istaći da je najviše problema pravila u prometu jer su kao rijetko kada ceste u BiH zatvorene ili je na snazi zabrana prometovanja za određene kategorije vozila. U tom smislu je bitno istaći da je na svim važnijim prometnicama koje vode iz unutrašnjosti prema moru promet otežan. Na Ivan Sedlu koji spaja Sarajevo i Mostar jučer je na snazi bila zabrana prometovanja za sva vozila osim putničkih. Na Romanijskom platou je dozvoljeno prometovati samo putničkim vozilima uz obavezno zimsku opremu i lance. Posebno otežan je promet na relaciji Tuzla-Sarajevo i to posebno na dva planinska prevoja Karaula(984 mnv) i Nisici (995mnv) gdje količina novonapadalog snijega iznosi i preko 70 cm. Uz snijeg dodatne probleme u zapadnoj BiH predstavlja i jak vjetar. Zbog snijega i vjetra zatvorene su za promet dionice koje vode od Kupresa prema Bugojnom i Livnu. Na širem području Kupresa i Šuice prometovanje je znatno otežano i uglavnom zatvoreno.

Mokar snijeg koji je padao u nižim predjelima lomio je stabla i pravio probleme na dalekovodima, tako da je širi dio Kantona Sarajevo tijekom jučerašnjeg dana imao problema sa električnom energijom. Slični problemi evidentirani su i u Vitezu, Konjicu kao i Novom Travniku.Obilne oborine prouzrokovale su i pokretanje klizišta kao i odrone kamenja. Tako je na dionici puta M-17 Zenica-Doboj u mjestu Begov Han odron kamenja usmrtio jednu osobu, i na tom dijelu puta je privremeno obustavljen promet. Posebne probleme imaju mještani Sokoca, Han Pijeska i okolnih sela koji već dva dana nemaju struju i vodu. Količina snijega u Han Pijesku iznosi 94 cm, a jake i obilne oborine prouzrokovale su da to mjesto i okolnih 80 sela nema struju.

Posebno interesantno je istaći planinske dijelove koji su i prije ove ciklone imali velike količine snijega, tako da su ugroženi i all-time rekordi. Tako npr.Bjelašnica ima maksimum od 345 cm iz trećeg mjeseca 2006.godine. Nije nemoguće da ove godine taj rekord bude i oboren. Inače na Bjelašnici je ovo četvrta godina u kojoj visina snijega prelazi 300 cm i sve su skorašnje (2005, 2006, 2009, 2015). Kako je padalo u podnožju Bjelašnice najbolje prikazuje ova slika:

Ni drugdje nije bilo manje interesantno. Ogromne količine snijega pale su i na Vlašiću i Jahorini. U prilogu slike sa te dvije planine:

Za kraj donosimo visine snijega u BiH izmjerene jutros u 7 sati:

Bjelašnica 320 cm
Kupres 98 cm
Han Pijesak 94 cm
Čemerno 92 cm
Istočni Drvar 78 cm
Kalinovik 60 cm
Kneževo 60 cm
Ivan Sedlo 56 cm
Nevesinje 40 cm
Sarajevo 39 cm
Sokolac 37 cm
Srebrenica 37 cm
Bugojno 32 cm
Mrakovica 31 cm
Jajce 26 cm
Mrkonjic Grad 23 cm
Foča 17 cm
Zenica 15 cm
Šipovo 14 cm
Rudo 12 cm
Tuzla 10 cm
Livno 6 cm
Goražde 5 cm
Zvornik 4 cm
Bijeljina 1 cm

 

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Valentino Barila