Thursday, Jul. 9, 2020

Ciklona Rina donosi (kratkotrajni) zimski ugođaj

Autor:

|

08.12.2017

|

Kategorije:

Ciklona Rina donosi (kratkotrajni) zimski ugođaj

Nakon dva uzastopna ekstremno sušna prosinca, ovogodišnji nam na kraju svoje prve dekade donosi utjecaj već druge ciklone.  Najprije je ciklona Pomet je prošlog vikenda donijela prvi snijeg sezone i na istoku Slavonije, u dijelu dalmatinske Zagore te u višem gorju uz obalu Dalmacije i na nekim otocima (Brač). Potom je uslijedilo nekoliko stabilnijih dana uz vrlo hladna jutra u unutrašnjosti.  Tijekom petka se sa sjeverozapada približavala hladna fronta, a ispred nje je u jugozapadnoj struji došlo do pritjecanja toplijeg zraka. Najviše dnevne temperature su danas uz južne vjetrove u većini krajeva bile dvoznamenkaste. U nizinama unutrašnjosti su se kretale od 12 do 15°C. U Slavonskom Brodu je izmjereno 15.5°C.  Na Jadranu su se najviše dnevne temperature kretale od 12°C na sjeveru od 16°C na jugu. U Hvaru je izmjereno 16.6°C. U Gorskom kotaru i Lici temperature su se kretale od 5 do 9°C. Hladno se zadržalo samo u najvišem gorju. Tako je na Zavižanu, uz jak južni vjetar najviša dnevna temperatura dosegnula točno 0.0°C.

Do večernjih sati već je na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju već pala obilnija oborina. Po podacima s mreže pljusak com (do 20 sati) na postaji  Vele Mune na Ćićariji palo je 81.8 mm kiše, na Platku 78.4 mm, u Poljanama (iznad Ičića) 56.5 mm, a u Zrnićima (Bjelolasica) 48.8 mm. Od podataka s DHMZ postaja izdvajamo (do 19 sati): Pazin 27.1 mm, Parg 25 mm, Gospić 20, Zavižan 19 mm, Rijeka 18.3, Ogulin 17… Snijeg je tijekom dana padao samo na Zavižanu. Nakon 55 cm izmjerenih jutros u 7 sati, u 19 sati je njegova visina iznosila 68 cm.

Glavnina oborina vezana uz frontu i ciklonu (Rina) će pasti u noći na subotu te tijekom subote. Uz brzo zahlađenje kiša će tijekom noći okrenuti na snijeg, najprije u gorju a potom i u nizinama. Snježnih pahulja uz buru može biti  i na sjeveru Jadrana. Zimski ugođaj  tijekom subote, 9. prosinca biti će kratkotrajan budući se početkom tjedna očekuje nova izraženija južina uz zatopljenje, pa će i višem gorju padati kiša.

Naslovna slika: satelitska snimka naoblake nad Europom 8.12.2017. u 20:00 (Izvor: ARSO SATNET METEOSAT)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned