Sunday, Sep. 27, 2020

Ciklona Rina: Obilna kiša tijekom noći pala u Gorskom kotaru

Autor:

|

27.08.2014

|

Kategorije:

Ciklona Rina: Obilna kiša tijekom noći pala u Gorskom kotaru

Posljednju srijedu promjenjivog kolovoza obilježit će utjecaj plitke ciklone koju smo nazvali Rina. frontalni poremećaj je u noći na srijedu zahvatio zapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran, te se tijekom dana širio prema istoku i jugu.   Za razliku od većine ovoljetnih fronti i ciklona koje su donosile jača nevremena i  vrlo velike količine kiše, čini se da će ciklona Rina biti malo pitomija.

Do jutra je samo  u  Gorskom kotaru pala obilnija kiša. Po podacima DHMZ-a (do 8 sati ) u Crnom Lugu-Risnjak palo je čak 51 mm kiše na kvadratni metar, a u Delnicama 40 mm. Zanimljivo je da je istovremeno na obližnjoj postaji Parg Čabar palo 5.4 mm kiše.   U Bakru je do 8 sati palo 20 mm kiše, a na riječkom aerodromu 16 litara. U nizinama unutrašnjosti najviše kiše je do jutra palo na zagrebačkom Maksimiru, 16 mm. Kiša je na  dijelu sjevernog Jadrana i u unutrašnjosti padala i tijekom prijepodneva,  a najjača je u Slavoniji.

Po podacima sa mreže pljusak.com (do 13 sati) na sjeverozapadu unutrašnjosti je palo do 20 mm kiše, a najviše je palo u Črešnjevu 26.4 mm.  Na sjeveru Jadrana kiše uglavnom ima samo na Kvarneru, osobito u zaleđu Rijeke. Tako je na postaji  do 13 sati Cernik palo 55 mm . Crometeo postaja u Velikoj Lešnici je (do 13 sati) izmjerila 25.4 mm kiše.

U Dalmaciji se, posebno južnije od Splita zadržao pretežno sunčano. Malo kiše je bilo tek na sjeveru. U Starigradu Paklenici je palo 9 mm.

Prikaz oborina  od 13.45 sati (wetteronline)

Satelitska snimka naoblake u 13 sati (sat24.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned