Friday, Jun. 5, 2020

Ciklona Rina u brojkama i slikama

Autor:

|

28.08.2014

|

Kategorije:

Ciklona  Rina u brojkama i slikama

Nakon što  je jutro i dio prijepodneva na sjeveru Jadrana i  mjestimice u unutrašnjosti još prevladavalo oblačno, od sredine dana  posvuda ima sve više sunčanog vremena.  Iza ciklone Rina i frontalnog poremećaja koji  je donio  promjenjivu i nestabilnu srijedu, na našim krajevima jača anticiklona koja će barem do nedjelje osigurati suho i stabilno vrijeme. Do kraja kolovoza se nove oborine ne očekuju (ako u nedjelju na zapadu i padne nova  kiša te će oborine biti pripisane prvom danu rujna), pa se polako već mogu zbrajati ukupne oborine za kolovoz i cijelo klimatološko ljeto. A podaci će svakako biti zanimljivi, često i rekordni.

A kakav je učinak ciklone Rina?  Jutarnji podaci o oborinama (do 8 sati) zajedno s oborinama koje su pale tijekom noći od utorka na srijedu pokazuju da je najviše kiše palo u dijelu Gorskog kotara.  U Crnom Lugu Risnjak je ukupno palo 59 mm kiše,  uglavnom sve  (51 mm) već do srijede ujutro. U Delnicama je palo 55 mm, a na Zavižanu 23 mm. Na sjevernom Jadranu je kiše uglavnom bilo na riječkom području. U Rijeci je na gradskoj postaji Kozala ukupno palo 36.8 mm kiše.  U nizinama unutrašnjosti je ciklona najviše kiše donijela u središnjim i sjevernim krajevima,  do 26 mm kiše koliko je  ukupno palo u Zagrebu i  Bjelovaru.  Na istoku Slavonije i u Lici je kiše bilo malo, a u Dalmaciji je uglavnom izostala.

Iza fronte  je vjetar okrenuo na sjeverne smjerove, a na obali je zapuhala bura  zbog koje postoje ograničenja u prometu za određene kategorije vozila na dionicama cesta.

Jutro je u  gorju donijelo niske temperature zraka. Na Zavižanu se temperatura spustila na 3,4°C, što je znatno niže od prosječne minimalne temperature za kolovoz (9.1°C za razdoblje 1961.-1990.).  Današnja minimalna bi odgovarala prosječnoj svibanjskoj minimalnoj temperaturi (3.5 °C). U nizinama unutrašnjosti su izmjerene minimalne temperature imale vrijednosti od 8 do 14°C, a na obali od 17 na sjeveru do  24 °C na jugu.

Ciklona Rina je bila jedna od „pitomijih“ ciklona ovog ljeta. Izostala su jača grmljavinska nevremena kao i ekstremnije kišne epizode kakve su bile česte ovog ljeta. Ipak, nije nedostajalo  lijepih i zanimljivih fotografija, osobito iz unutrašnjosti.

Olujni shelf cloud u okolici Koprivnice, 27.8.2014. Foto: Mirko Hanžeković

Shelf cloud iznad Medvednice, 27.8.2014. Foto: Darknessfairy / Crometeo forum

Oblaci se nadvili nad Zagreb, 27.8.2014. Foto: Domagoj Smek

Olujni oblaci iznad Kutine, 27.8.2014. Foto: Dragana Kretić

Crno nebo iznad zagrebačkih Dugava, 27.8.2014. Foto: Zoran Stupar

Dolazak linije nestabilnosti, mjesto Gornji Tkalec, 27.8.2014. Foto: Tomislav Marijanovič

“Privatna” oluja iznad Zagreba, snimljena iz Samobora, panorama 10 fotografija, 27.8.2014. Foto: Damir Senčar

Olujni oblaci iznad Zagreba, 27.8.2014. Foto: Goga Barać

Dolazak shelf clouda nad Lipovljane, 27.8.2014. Foto: Luka Štelma

Zagreb, 27.8.2014. – foto:  Vesna Holjevac

Zagreb. 27.8.2014. Foto: Filip Radić Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned