Monday, May. 17, 2021

Ciklona Teodor donosi najjaču buru godine, DHMZ izdao crveni stupanj upozorenja!

Autor:

|

10.11.2013

|

Kategorije:

Ciklona Teodor donosi najjaču buru godine, DHMZ izdao crveni stupanj upozorenja!

Tek što nas je protekle noći prošao jedan frontalni sustav, drugi nam se vrlo brzo približava sa zapada. Ciklona sa sjevera Europe pruža dolinu prema srednjem Sredozemlju, a u tijeku je formiranje sekundarnog ciklonalnog centra iznad sjeverne Italije i sjevernog Jadrana. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Teodor i koja će nam donijeti najjaču promjenu vremena u dosadašnjem tijeku jeseni.

Sinoptička situacija i naoblaka u nedjelju ujutro u 7 sati

https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/FOTOGRAFIJE/2013/11/10.11.2013/analyza.gif

Iako smo na pragu druge dekade studenog, posljednjeg mjeseca klimatološke jeseni, temperature zraka na Jadranu i dalje prelaze 20°C, a temperatura mora također na mnogim lokacijama i dalje doseže 20°C, što je i više nego dovoljno za ugodno kupanje!

Temperatura zraka u nedjelju u 13 sati (Pljusak.com) i satelitski izmjerene temperature mora
https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/FOTOGRAFIJE/2013/11/10.11.2013/Clipboard013.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/FOTOGRAFIJE/2013/11/10.11.2013/Clipboard02.jpg

Ciklona će se do kraja nedjelje dodatno produbiti, a tlak će joj na razini mora u središtu ciklone pasti nešto ispod 995hPa na razini more, te će nalaziti nad sjevernim Jadranom. U prvom dijelu ponedjeljka ciklonalni centar će se preko središnje Italije premjestiti nad Ligursko more, a sa sjeverozapada će nad našim područjem jačati ogranak anticiklone. Razlije u tlaku zraka između spomenuta dva barička sustava uvjetovat će najjaču buru ove godine na Jadranu, odnosno u podvelebitskom području.

Unutar Meteoalarma, servisa za vremenska upozorenje na ekstremno vrijeme, DHMZ je područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala izdao crveni, najveći stupanj upozorenja. Za Liku, Splitski i Zagrebačku regiju izdano je narančasto upozorenje za vjetar, a za splitsku regiju i narančasto upozorenje za obilne oborine. Upozorenje se odnosi na orkansku buru. Meteoalarm upozorenja od strane DHMZ-a pratite na ovom LINKU.

Prisjetimo se crveno upozorenje u svom opisu navodi:

Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/FOTOGRAFIJE/2013/11/10.11.2013/meteoalarm.jpg

Do kraja subote u gorskim krajevima bit će većinom oblačno s povremenom kišom. Više kiše prema večeri. U središnjim i istočnim predjelima tijekom dana većinom suho uz moguća kraća sunčana razdoblja. Nova jaka kiša dolazi u gorske i sjeverozapadne krajeve popodne i navečer, a zatim će se širiti na istok. Tijekom večeri i u noći na ponedjeljak osjetno će zahladiti pa će u srednjem i višem gorju kiša prijeći u snijeg. Do ponedjeljka ujutro u višim dijelovima sjeverne i središnje Like i Gorskog kotara može se nakupiti više od 10 cm mokrog teškog snijega. Tijekom nedjelje još će puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar, u gorju s vrlo jakim udarima. Navečer i u noći na ponedjeljak stiže jak i vrlo jak sjeverac, u gorju s olujnim udarima. Temperatura danas tijekom dana većinom od 9 do 15°C, a navečer i u noći na ponedjeljak osjetno hladnije.

Do kraja dana na Jadranu će biti vrlo promjenjivo. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a najviše navečer kada su moguće veće količine oborine. U zaleđu Rijeke kasno navečer je snijeg moguć iznad 1200 metara. Veći dio dana puhat umjereno, povremeno i jako jugo i jugozapadnjak. Kasno navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka do olujna bura. Sredinom dana većinom od 15 do 23°C, navečer na sjevernom Jadranu osjetno zahlađenje.

Očekivana sinoptička situacija u noći s nedjelje na ponedjeljak

https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/FOTOGRAFIJE/2013/11/10.11.2013/FSXX00T_24.jpg

U ponedjeljak u unutrašnjosti zemlje oblačno, vrlo vjetrovito i hladno. Povremeno će padati kiša koja mjestimice u noći i prijepodne može biti i obilnija. U višem gorju očekuje se snijeg uz nastanak snježnog pokrivača. Tijekom dana snježna granica će se polako pomaknuti na više gorje iznad 1000 metara nadmorske visine. Posvuda će biti vjetrovito. U Slavoniji će puhati jak i vrlo jak sjeverac, u središnjim krajevima i s olujnim udarima. U gorskoj Hrvatskoj olujni sjeveroistočni vjetar koji će u kombinaciji s kišom i snijegom biti vrlo neugodan. Temperatura zraka tijekom dana sve niža – ujutro u nizinama od 7 do 11°C, u gorju već blizu nule. Poslijepodne će temperatura u gorju biti oko 0°C, a u nizinskom području od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva, samo u istočnoj Slavoniji malo viša.

U ponedjeljak na Jadranu umjereno do znatno oblačno. Povremeno će padati kiša, a na jugu Dalmacije će lokalno biti obilnih pljuskova s grmljavinom. Najviše suha vremena na sjevernom Jadranu. Na Velebitu, Dinari i Kamešnici padat će snijeg u najvišim predjelima. Puhat će jaka i olujna bura, ponegdje s orkanskim udarima. Podno Velebita ponegdje će bura imati orkanski prosjek, a mogući su udari preko 200km/h. Na jugu Dalmacije veći dio dana levant i jugo. Bit će osjetno hladnije! Na većem dijelu Jadrana sredinom dana će biti od 8 do 15°C, u zaobalju ponegdje i hladnije, na jugu Dalmacije do 18°C.

Očekivana prosječna brzina vjetra u ponedjeljak ujutro
https://dl.dropboxusercontent.com/u/89731277/FOTOGRAFIJE/2013/11/10.11.2013/windw_39.png

U utorak će na kopnu biti pretežno oblačno i prohladno. Još je moguća uglavnom slaba kiša, osobito u istočnim krajevima i Lici. Na sjeverozapadu tijekom dana više suhog vremena. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će temperatura zraka cijeli dan biti između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Utorak na Jadranu donosi smirivanje vremena. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i većinom suho. Ujutro će još puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna, popodne će malo oslabiti, osobito u Dalmaciji. Jutarnje temperature u zaobalju i na sjevernom Jadranu od 5 do 11°C, u Dalmaciji većinom od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 19°C.

Naslovna fotografija: Aleksandar Gospić

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić