Tuesday, Jun. 2, 2020

Ciklona Teodora: U Splitu puhalo najjače jugo posljednjih 10 godina!

Autor:

|

25.03.2015

|

Kategorije:

Ciklona Teodora: U Splitu puhalo najjače jugo posljednjih 10 godina!

Posljednju srijedu u mjesecu ožujku obilježio je utjecaj nove ciklone sa Sredozemlja koju smo nazvali Teodora.  Ciklona je najizraženije djelovala na vrijeme u Dalmaciji gdje je donijela vrlo vjetrovito vrijeme, odnosno jugo koje je bilo jako s olujnim udarima. To je povremeno stvaralo probleme u pomorskom prometu.

Najvjetrovitiji grad na Jadranu bio je Split! U popodnevnim satima na službenoj mjernoj postaji na Marjanu izmjeren je orkanski udar juga od 130  km/h. Radi se o najjačem udaru juga posljednjih deset godina. Zanimljivo je da je tako Split u istom mjesecu imao najjači udar bure desetljeća, a u srijedu i najjači udar juga desetljeća. Jugo preko 100 km/h puhalo je na šibenskom i makarskom području, ali i na vanjskim otocima.

Osim juga, dan je obilježila kiša koja je najobilnija bila u Zagori srednje Dalmacije te u gorskim krajevima uz Jadran.  Tako je u Bisku do 22 sata pala 41 litra kiše po metru četvornom, a slijede Ruda (32), Vela Luka (29), Dol na Hvaru (27), Komiža 23, Makarska (21), Primošten (20) i tako dalje.

Po podacima DHMZ-a najviše oborine je (do 19 sati) palo na Zavižanu 38 mm.  Sredinom dana je uz temperaturu od 0°C na Zavižanu padao i snijeg, ali se novi snježni pokrivač nije stvorio. Večeras je izmjereno 106 cm snijega, što je za 2 cm manje od jutarnje visine. Do večeri je temperatura porasla do 3°C pa je snijeg prešao u kišu. Od ostalih podataka o oborini izdvojimo: Gospić 30 mm, Komiža 28, Pula aerodrom 23, Hvar, Parg i Mali Lošinj 16, Ogulin i Pazin 15…U nizinama unutrašnjosti je palo manje od 10 litara kiše, a najmanje je do 19 sati (ispod 1 mm) palo u većem dijelu Slavonije.

Najviše dnevne temperature su u većem dijelu zemlje imale vrijednosti od 13 do 15°C. Na istoku Slavonije su temperature dosezale i 16°C (Gradište), a u Dalmaciji  i 17°C (Makarska). Po podacima DHMZ-a najtopliji je bio Dubrovnik sa 17.4°C.  U Gorskom kotaru i Lici su izmjerene najviše temperature od 6 do 11°C, a svježe je bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin 11.4°C).

Trajekt u borbi s jugom u Bračkom kanalu. Autor: Joško Bonaći / Radio Dalmacija

Na udare olujno jugo diglo je visoke valove uz obalu Kaštel Starog, 25.3.2015. Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

Olujno jugo u Brelima, 25.3.2015. Foto: Jozo Staničić

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned