Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona Vito: U dijelu Dalmacije temperature pale 17 stupnjeva

Autor:

|

06.08.2016

|

Kategorije:

Ciklona Vito: U dijelu Dalmacije temperature pale 17 stupnjeva

Promjenu vremena donijela nam je ciklona Vito i barem nakratko “otpuhala” ljeto iz Dalmacije

Plitka ciklona s frontalnim poremećajem sa sjeverne Italije protekle je noći stigla nad Jadran i donijela jaču promjenu vremena. Ciklonalni centar se tijekom subote premještao posred Jadrana, što se jasno moglo uočiti na animaciji satelitskih snimaka naoblake. Dok je prošle noći ciklona najviše djelovala na vrijeme na sjevernom Jadranu, pred zoru i tijekom dana njen utjecaj bio je jači u Dalmaciji.

Ciklona je donijela naoblačenje, lokalnu kišu, pljuskove i grmljavinu, a potom i buru koja je postupno jačala u drugom dijelu dana. Udari bure u podvelebitskom kanalu već su premašili 100 km/h.

Najhladnija Dinara

U cijeloj zemlji zabilježeno je zahlađenje u odnosu na petak. Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, u većem dijelu zemlje temperature su pale od 2 do 10 stupnjeva u odnosu na vrijednosti izmjerene u petak. Ipak, u zahlađenju prednjači srednja Dalmacija. Primjerice, u 16 sati Sinj je sa 16 Celzijevih stupnjeva bio čak 17 stupnjeva hladniji nego jučer u isto vrijeme. U Hrvacama je 24-satni pad temperature iznosio 18 stupnjeva, u Bisku 16, zaleđu Omiša 14 stupnjeva, a u Splitu i Makarskoj temperature su pale za 11°C.

Najniža temperatura zraka u Dalmaciji tijekom subote izmjerena je na Velikoj Duvjakuši na Dinari i iznosila je 8,9°C, a na Svetom Juri na Biokovu bilo je 9,7°C. Zanimljivo da je za vrijeme nevremena u Grudi u Konavlima temperatura zraka u 16 sati pala na samo 15,6 Celzijevih stupnjeva.

Upravo se na jugu Dalmacije danas zadržalo najtoplije. Tamo su prije dolaska fronte temperature zraka dosezale vruća 33 stupnja.

Bura još nije rashladila more pa su mu površinske temperature danas bile od 24 do 26 stupnjeva.

 U Sinju najviše kiše

Do 16 sati najviše kiše palo je u Sinju (Pavići) i Lovreću, 29 litara po kvadratnom metru, podaci su mreže Pljusak.com. Slijede Kučiće i Živogošće 26, Velika Duvjakuša – Dinara 25, Sveti Jure -Biokovo 21, Korčula 20, Cista Velika 19, Strožanac i Krapanj 16, Kaštel Gomilica 15, Makarska, Kostanje i Okrug Gornji 14, Šibenik, Omiš i Žrnovnica 13 itd.

Sutra nas očekuje malo više bure, ali i sunca. Malo kiše i pljuskova bit će uglavnom na jugu Dalmacije. Od ponedjeljka do četvrtka ljetno će se ponovno vratiti, a u četvrtak nas očekuje nova promjena vremena o čemu opširnije čitajte na našem portalu u ponedjeljak.

U priloženoj foto galeriji pogledajte munje koje su parale nebo danas iznad Dalmacije.

Munje nad Splitom. Foto: Mijo Jaredić

Munje nad Zadrom. foot: Aleksandar Gospić

Munje kod Šibenika. Foto: Hrvoje Crnjak


Šibenski neverin. Foto: Krešimir BilušićMunja i downburst, Šibenik, Foto: Tomislav Donđivić


Munje u zoru nad Hvarom. Foto: Mario Romulić


Munje pred zoru u splitskim vratima. Foto: Pave Pilić

Munje pred Splitom. Foto: Marino Ninčević

Munje i Stobreč. Foto: Danica Buškain

Dolazak hladne fronte nad splitsko područje. Foto: Rade Popadić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić