Wednesday, Aug. 5, 2020

Ciklona Vladimir: U Pločama palo 100 mm kiše, na Zavižanu 42 cm snijega

Autor:

|

19.04.2017

|

Kategorije:

Ciklona Vladimir: U Pločama  palo 100 mm kiše, na Zavižanu 42 cm snijega

Izraženi frontalni poremećaj i sredozemna ciklona (Vladimir) tijekom utorka su donijeli jaču promjenu vremena. Oborine su najprije tijekom jutra  zahvatile zapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran, a tijekom poslijepodneva i večeri su se proširile i na Dalmaciju, gdje je bilo i izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Najviše kiše je palo u dolini Neretve. Prema  podacima DHMZ-a, u Pločama  je  u zadnja 24 sata (do 8 sati ujutro)  palo točno 100 litara  kiše na četvorni metar. Kiša je u Pločama počela u utorak nakon 14 sati i već je do 20 sati bilo izmjereno 66 litara.  U Metkoviću je do jutra palo 76 litara kiše. Obilnija kiša je pala i u Hvaru, 43.7 litara.  Drugdje na Jadranu je kiše bilo manje. U Dalmaciji, od DHMZ postaja dvoznamenkaste količine su izmjerene i u Božavi (24 mm), Makarskoj (19.7), Komiži (18.4)  Zadru (14.7), Šibeniku (10.5). U Imotskom je palo 28.5 mm, a u Kninu 10.5 mm.

Po podacima sa mreže pljusak.com najviše kiše je palo na Hvaru (Dol 55 mm, Stari grad 50 mm), Vidu 47 mm i Grudi 39 mm.

Na sjeveru Jadrana je kiše bilo manje, samo u Malom Lošinju (14.9) i Pagu (11) je izmjereno iznad 10 mm kiše. U nizinama unutrašnjosti je najviše kiše do jutra palo na istoku Slavonije, i sva je ta količina pala tijekom noći. Neke količine kiše su: Vinkovci i Gradište 21, Vukovar 20, Osijek Aerodrom 20. U Kutjevu je izmjereno 24 mm kiše.

Najmanje oborine je bilo u sjevernim i središnjim krajevima unutrašnjosti, uglavnom samo u tragovima ili je i potpuno izostala (Krapina, Varaždin)

U gorskim krajevima je padao snijeg.  Na Zavižanu je u zadnja 24 sata  palo 54.5 mm oborine odnosno snijega, glavnina tijekom utorka do 20 sati.  Tako je nakon jutarnjih 10 cm, u 20 sati izmjerena visina snježnog pokrivača iznosila 38 cm, a jutros u 8 sati je izmjereno 42 cm snježnog pokrivača.

Ostale visine snijega jutros u 8 sati su: Parg Čabar 10 cm,  Delnice 9 cm, Crni Lug Risnjak i Plitvička jezera 5 cm i Gospić 4 cm.  Snijeg je jučer prekrio i Učku i Ćićariju, na visinama iznad 800 do 900 metara. Snijeg je tijekom noći padao i na dalmatinskim planinama.

Maksimalne dnevne temperature su u utorak u nizinama unutrašnjosti imale vrijednosti od  9 do  10°C, a u Karlovcu je izmjereno samo 6.5°C.  Na Jadranu su u utorak izmjerene najviše temperature od 12°C na sjeveru do 18°C na jugu. Za vrijeme najjačih oborina u rano poslijepodne u središnjoj Istri se temperatura spustila na samo 3°C.  Na Zavižanu je utorak bio tzv. studeni dan, s najvišom dnevnom temperaturom ispod 0°C (-0.3°C).  Prosječan travanj donese pet takvih dana, a jučerašnji je bio prvi ove godine. Čini se da će taj prosjek ipak biti dosegnut do kraja tjedna.

Minimalna temperatura se na Zavižanu spustila na -7.3°C. Negativne vrijednosti su izmjerene i na Puntijarci (-3.1°C), Pargu (-2.5°C). U Gospiću se temperatura spustila do 0.4°C.  U nizinama unutrašnjosti jutros je izmjereno od 1 do 4°C, a na Jadranu od 5 do 10°C.

U unutrašnjosti je osjetu hladnoće doprinosio sjeverni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura zbog koje ima ograničenja u prometu na karakterističnim dionicama. Samo za osobna vozila su otvorene dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje  i dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Paški most. A za sav promet su  zatvorene su državne ceste: DC54 Maslenica-Zaton Obrovački (zbog bure) i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (zbog snježne vijavice).

Naslovna slika: Kisa na vidiku …18.4.2017. Lošinj   Foto: Sandro Puncet Photos

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned