Thursday, Jul. 2, 2020

Ciklona za kraj godine

Autor:

|

27.12.2017

|

Kategorije:

Ciklona za kraj godine

Nakon  suhog i iznadprosječno toplog vremena koje je obilježilo protekle Božićne blagdane, na vrijeme utječe nova ciklona.  Ciklona se tijekom srijede počela intenzivirati nad Genovskim zaljevom, pa se glavnina oborina očekuje tijekom četvrtka s njenim premještanjem preko Jadrana na istok.  Ipak, oborine su u Gorskom kotaru i na dijelu sjevernog Jadrana počele u noći na srijedu i već do jutra u Gorskom kotaru i na riječkom području pala obilnija kiša. Po podacima DHMZ-a, do 7 sati ujutro je u Crnom Lugu (Risnjak) već izmjereno 74 mm kiše. U Delnicama je palo 42 mm kiše, Rijeci 26.3 mm,  u Pargu 24.6 mm, u Bakru 19 mm, a u Ogulinu 9.5 mm. Još na nekoliko postaja je palo malo kiše do jutra.  Tijekom noći na srijedu je u Rijeci bilo i tuče.

Kiša je na sjeveru Jadrana i u Gorskom kotaru padala i tijekom srijede. Podaci s meteoroloških postaja mreže pljusak.com govore da je ona u riječkom zaleđu bila vrlo obilna. U zadnja 24 sata (do 21 sat) najviše kiše, 102 mm je izmjereno na postaji Rijeka Pehlin. Slijede Platak 82 mm, Rijeka Drenova 79.6 mm, Vele Mune (Ćićarija) 70.4 mm, Rijeka Rujevica 70.4 mm, Preluk 40.6 mm..

Od večeras dostupnih podataka o oborini u zadnja 24 sata (do 19 sati) s DHMZ postaja najviše je palo u Pargu 60 mm. Sve je to bila kiša. Danas je na Pargu izmjerena najviša dnevna temperatura od 7°C. U Rijeci je palo 41 mm, a u Pazinu 28 mm.

Najviše dnevne temperature su i na moru i na kopnu imale vrijednosti od 12 do 15°C. Najtopliji je s 16°C bio Slavonski Brod. U višem gorju su izmjerene temperature od 5 do 9°C, a najhladnije je bilo na Zavižanu s temperaturom do 1°C.  Jutros je na Zavižanu izmjereno 81 cm snijega, a večeras u 19 sati 80 cm.  Večeras u 21 sat na temperaturi od 1°C na Zavižanu pada kiša, ali bi ona tijekom noći ipak trebala prijeći u snijeg.

Dan je bio i vjetrovit uz jako i olujno jugo na Jadranu i umjeren do jak jugozapadnjak u kopnenim krajevima.  Zbog jakog i olujnog juga tijekom dana i večeras ima dosta problema u pomorskom prometu. Prema izvještaju HAK-a u prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije na cijelom Jadranu.

Naslovna slika: Centar duboke ciklone u četvrtak u 13 sati je nad sjevernim Jadranom (Crometeo WRF model)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned