Saturday, Jul. 4, 2020

Ciklona zaključila ožujak

Autor:

|

31.03.2018

|

Kategorije:

Ciklona zaključila ožujak

Posljednji dan ožujka  je donio dinamična meteorološka zbivanja  pod utjecajem  utjecaj ciklone (Ines) i pripadnog frontalnog poremećaja. Zbog obilne kiše je u sjeverozapadnim krajevima bilo problema s bujičnim poplavama,  a u Dalmaciji su zbog olujnog juga i plime dijelovi obale bili poplavljeni.

Izražena grmljavinska fronta se tijekom dana sporo premještala prema istoku, a zahvaćala je područje od Jadrana pa do sjevernih krajeva unutrašnjosti.

Po podacima DHMZ-a (oborine do 20 sati u zadnja 24 sata) na Zavižanu je palo 86 litara oborine. Sredinom dana je na Zavižanu uz temperaturu od 0°C na Zavižanu padala tuča uz grmljavinu. Još neke količine kiše su bile: Gospić 70 mm, Senj 48, Rab 46, Parg 41, Ogulin 41, Zagreb Maksimir 40, Zagreb Pleso 38, Križevci, Puntijarka i Sisak  37,  Bjelovar 36, Zagreb Grič 34, Mali Lošinj 33, Bilogora i Varaždin 30, Karlovac 25 mm…

I po podacima s mreže pljusak.com obilnije kiše je bilo danas u gorskim krajevima, na dijelu sjevernog Jadrana te u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.  Najveće količine (do 21.30 su): Zagreb Dubec 45.6 mm, Sveti Matej 45.5 mm, Zgališće 43, Zagreb Zapruđe 40.6, Vrbovec 40.2, Kašina 40.1, Dugo Selo 40.0…Na Platku je palo 56.6 mm kiše, u Rabu 56.4 mm.

Bujice su poplavile ceste u ivanečkim naseljima Margečan i Seljanec,  a vatrogasci su ispumpavali vodu iz nekoliko podruma. Voda je također došla do kuća u naselju Tužno gdje su mještani sklanjali domaće životinje, javlja portal evarazdin.hr.  I u Novom Marofu su poplavljene ceste.

U poslijepodnevnim i večernjim satima fronta se širila prema istoku i jugu zemlje, uz česte grmljavinske pljuskove, a bilo je i mjestimične tuče.

Dan je obilježilo i  jugo koje je najjače  puhalo na splitskom području. Na DHMZ postaji Split Marjan jugo je puhalo  na udare do 108 km/h. U Dubrovniku su izmjereni udari do 97, Hvaru 96, zvjezdarnici Mosor 84, Lastovu 79 km/h.

Izražena plima u subotu poslijepodne pogodila je dijelove otoke Hvara, najgore je bilo u Starom Gradu,  piše dalmacijadanas.hr. Oko 16 sati more se naglo diglo za više od pola metra, a onda se isto tako naglo počelo povlačiti. Pojavu ovako izražene plime možemo povezati s naglim promjenama u tlaku zraka, ali i prostranim poljem niskog tlaka zraka čiji se centar danas preko sjeverne Italije premještao dalje na istok, prema kopnu. U takvoj sinoptičkoj situaciji, Dalmacija se našla u izraženom jugozapadnom visinskom strujanju, a u samom Jadranu nalazio se i frontalni poremećaj koji je ponegdje donio olujne oblake – kumulonimbuse.  Ovakva pojava na otocima se zove šćiga ili seš, ali u modernoj meteorološkoj literaturi ponegdje se naziva i meteorološkim tsunamijem.

Za vrijeme plime, more se izlilo na čitavu starigradsku rivu, prodirući u ugostiteljske objekte i skladišta. More je, uslijed naglog nadiranja, za sobom povlačilo stolove i stolice s rive. S obzirom na poplavljene objekte, štete je sigurno bilo, no još nije poznato u kojoj mjeri. Nagle plime u Starom Gradu nisu rijetkosti, ali današnja je bila najizraženija nakon dužeg vremena

Posljednji dan ožujka je donio i vrlo veliki raspon najviših dnevnih temperatura zraka. Jednoznamenkaste vrijednosti su izmjerene u višem gorju: Zavižan 3°C, Puntijarks 7°C i Parg Čabar 8°C.  U kopnenim krajevima su maksimalne dnevne temperature imale raspon od 12°C u zapadnim i središnjim krajevima (Zagreb, Karlovac, Krapina..) do 22°C u Slavoniji (Gradište, Osijek aerodrom, Slavonski Brod).

Zabilježimo i da je posljednjeg  jutra u ožujku na Zavižanu izmjereno 196 cm snijega, a na Puntijarci 3 cm.

Novi Marof, foto: 24sata

slika

Zagreb, FOTO: DVD Sesvetska Selnica

slika

slika

Koprivnica,  31.3.2018. – foto: Marko Posavec

slika

slikaslika

Split, 31.3.2018. – foto: Rade Popadić

slika

slika

slika

Stari Grad, 31.3.2018.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned