Thursday, Jul. 16, 2020

Ciklonalna plima i visoki valovi (ponovno) činili štetu u Istri i na Kvarneru (FOTO & VIDEO)

Autor:

|

06.03.2016

|

Kategorije:

Ciklonalna plima i visoki valovi (ponovno) činili štetu u Istri i na Kvarneru (FOTO & VIDEO)

Olujni udari juga i nizak tlak zraka u subotu navečer pogodovali su visokoj plimi koja je poplavila dijelove obale Istre, a visoka plima nije poštedjela niti zapadnu obalu Istre te Kvarner, a u nedjelju se saniraju štete.

Snažan vjetar rušio je grane ili stabla na ceste, bilo je i prekida u opskrbi električnom energijom, oštećenih automobila, ali i onih koji su završili u moru.

More je poplavilo dijelove Vrsara, a cesta preko Antenala, na ušću rijeke Mirne u more, zatvorena je za sav promet zbog vode na kolniku, dok se otežano vozilo i dijelovima ceste kroz Zambratiju pored Umaga gdje je more izbacilo kamenje.

Grmljavinsko nevrijeme s tučom na Pagu
 

Snažan vjetar puhao je u Puli (72 km/h), ali i u drugim dijelovima Istre a prema podacima istarskih vatrogasaca uslijed jakih udara vjetra zaprimljeno je petnaestak dojava građana o padu grana ili stabala na prometnice na području Pule, Umaga, Motovuna, Višnjana, Gračišća, Svetvinčenta i Žminja. Bilo je više dojava građana o nestanku električne energije na području Buja, Vrsara i Kringe. Osim zabilježenih pada grana sa stabla na vozila, policija nije zabilježila poteškoće i zastoje u prometu na istarskim prometnicama.

Zbog vrlo jakog juga i valova sinoć na području Opatije i Lovrana jedan je automobil završio u moru, a četiri su spasila opatijski vatrogasci. U opatijskoj luci su oko 21.15 sati četiri automobila bila u opasnosti da ih valovi i visoko more povuku s parkirališta na obali, ali su ih vatrogasci iz Opatije povukli na sigurno, doznaje se od zapovjednika Javna vatrogasne postrojbe Opatija Gordana Filinića. Automobili su oštećeni, a šteta će se utvrditi naknadno.

Vatrogasci su oko jedan sat poslije dobili dojavu da je u Lovranu more odnijelo jedan automobil s lukobrana u more. U Voloskom i nekim drugim mjestima je more poplavilo ceste uz obalu.

Inače, zapadnu obalu Istre, ponajviše Rovinj, slično je nevrijeme zahvatilo i prije dvadesetak dana kada je potopljeno pedesetak plovila, uništeno više od 150 automobila, a voda je prodrla u više od trideset  prostora. (Hina)

Olujno jugo u Rapcu. Foto: David Faraguna

Foto: Silvano Jezina / Novi List / CROPIX


Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić