Sunday, Jul. 12, 2020

Čuvaj se senjske bure: Lovci na oluje izmjerili orkanske udare preko 200 km/h (VIDEO)

Autor:

|

17.02.2016

|

Kategorije:

Čuvaj se senjske bure: Lovci na oluje izmjerili orkanske udare preko 200 km/h (VIDEO)

Duboka sredozemna ciklona zadnjih se dana centrom zadržavala na području Italije, a s njene prednje strane jaki visinski južni vjetrovi donijeli su Dalmaciji izrazito visoke temperature zraka koje su posljednja dva dana dosezale, a ponegdje i prelazile 20 Celzijevih stupnjeva. Svi temperaturni rekordi oboreni su u susjednoj Crnoj Gori, gdje su jučer temperature zraka dosezale ranoljetnih 28°C. Slično je bilo diljem balkanskog poluotoka. Osim natprosječne topline u dijelu Hrvatske i regije, mnogi su zadnjih dana primijetili i goleme količine prašine u zraku. Radi se o prašini i pijesku koje su nam snažni visinski vjetrovi donijeli sa sjevera Afrike, osobito s libijskog područja. Diljem Dalmacije bilo je pojave kiše koja je sadržavala pustinjski pijesak, pa su tragovi bili vidljivi na raznim površinama, uključujući stakla prozora i osobito automobile.

Ista ciklona koja je Dalmaciji donijela južinu, natprosječnu toplinu i saharski pijesak, sjevernom Jadranu donijela je buru koja je svoj vrhunac imala u utorak navečer. Najjača bura puhala je na senjskom području, a senjski lovci na oluje upustili su se u avanturu mjerenja vjetra na tamošnjoj tvrđavi Nehaj i to – ručnim anemometrima (instrumentima za mjerenje brzine vjetra)!

O silini bure najbolje svjedoči podatak da je bilo nemoguće održati se na nogama, pa su lovci na oluje mjerili buru ležeći. Čak i tako, orkanski udari bure preko 200 km/h, nosili su hrabre zaljubljenike u vremenske (ne)prilike i po nekoliko metara!

Uz svu silinu i snagu, članovi senjskih lovaca na oluje izmjerili su njenu brzinu i dokumentirati cijeli događaj koji je bio pomalo dramatičan! Iako nije imao namjeru, chaser Dinko je ipak u kratkom roku naučio letjeti srećom bez ikakvih posljedica. Ostatak tog događaja pogledajte u videu!” – napisali su chaseri na svom Facebook zidu.

Dramatičan video zapis pogledajte i sami!

Foto: Nino Salkić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić