Tuesday, Jun. 2, 2020

“Da smo ostali ondje još koji tren, pogodila bi nas munja!” (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

24.08.2014

|

Kategorije:

“Da smo ostali ondje još koji tren, pogodila bi nas munja!” (FOTO, VIDEO)

Dok je većina Dubrovčana sinoć tijekom oluje bila na sigurnom i suhom, ekipa STORM CHASERS DUBROVNIK je jedva dočekala da krene u novu misiju fotografiranja i snimanja nevremena. Sinoć je to za neke od njih skoro završilo kobno, piše Dubrovački dnevnik.

Prava drama odvijala se sinoć tijekom oluje i to na Srđu. Kako bi snimili što bolje fotografije munja koje sijevaju nad Dubrovnikom, Hrvoje Batinić i Daniel Pavlinović, članovi STORM CHASERSA DUBROVNIK popeli su se sinoć na Srđ. Kad su ‘opalili’ nekoliko snimaka krenuli su dalje, a nakon samo 15-ak prijeđenih metara grom je ošinuo točno u mjesto na kojem su do prije nekoliko trenutaka stajali!

– Mi smo oluju pošli dočekati na jednu lokaciju blizu Žarkovice, odakle nam se prostirao lijep pogled na Grad. Oko 19 sati na zapadu su se vidjeli vrhovi olujnih kumulonimbusa, koji su se pomalo približavali. Sijevanje se vidjelo već oko 22 sata, a sama oluja zahvatila nas je oko ponoći. Vjetar je pojačao, a sijevalo je doslovno svake sekunde. Tada smo se sklonili u auto i otišli na drugu lokaciju u Župu. Nakon samo 20 metara, grom je udario točno u mjesto gdje smo stajali – priča nam danas Daniel Pavlinović koji kaže da su dobro procijenili kada treba otići.

– Ovo što nas je sinoć zahvatilo bilo je tzv. olujna crta (squall line), ponekad se naziva i pseudohladnom frontom, jer nije prava hladna fronta, ali ima neke njene osobine. Olujna crta u pravilu donosi kratkotrajno, ali jače nevrijeme, pljuskove, grmljavinu, nerijetko i pijavice na moru. Jedna se pojavila u Kaštelima, nekoliko sati prije dolaska u Dubrovnik i pričinila određenu štetu -priča Daniel.

Daniel priča kako ih je putem do Župe pratio pravi prolom oblaka uz vrlo intenzivno sijevanje.

– Naši instrumenti zabilježili su nagli pad temperature s 24 na 17°C, nagli pad tlaka zraka i olujne udare vjetra od 18 m/s. Prolaskom fronte vrijeme se naglo smirilo tako da je već oko 2 sata bilo vedro i gotovo tiho, ali nešto svježije vrijeme – ispričao je ‘lovac na oluje’.

Video / timelapse olujnog oblaka iznad južne Dalmacije snimili su Dražen Stojčić i Mario Romulić iz Romulić & Stojčić multimedia studija, a njihove prekasne uratke već smo nekoliko puta predstavljali na našemu portalu. Preporučamo gledanje svih video zapisa u HD kvaliteti.

Ekipa Foto Fora također je s Hvara snimila timelapse olujnog oblaka nad južnom Dalmacijom.

U nastavku pogledajte fotografije koje su Dubrovčani snimili za vrijeme prolaska fronte ciklone Pomet iznad Dubrovnika.

Foto: Boris Bašić

d05

d06

d07

d08

d09

Foto: Daniel Pavlinović

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

 

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U lovu na pomrčinu Sunca
Samo u Dalmaciji: Kako su snijeg i led odrasle ponovno učinili (sretnom) djecom!
Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

O Autoru

Rade Popadić