Friday, Mar. 31, 2023

Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

Autor:

|

09.01.2017

|

Kategorije:

Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

Aktualni prodor polarnog zraka donio je posljednjih dana vrlo niske temperature zraka cijeloj Dalmaciji, no ugođaj prave dalmatinske zime mogao se doživjeti samo u onim krajevima koji su uoči najvećeg zahlađenja posljednjih 50 godina dobili konkretne snježne oborine.

Među takva područja spada Biokovo, osobito viši dio planine iznad 1000 metara nadmorske visine.

Biokovo je posljednjih dana najhladnija lokacija s meteorološkom postajom u Hrvatskoj. U petak se temperatura spustila na -23 stupnja, a u subotu je u početku bilo -21°C, da bi veći dio dana temperatura stagnirala na -18 stupnjeva.

Dok se snježna granica prošlog četvrtka na Biokovu spustila jako nisko, svega nekoliko stotina metara nad morem, viši dijelovi planine dobili su obilan snijeg. Sve do nedjelje poslijepodne zbog visokih nanosa snijega nije se moglo cestom pristupiti biokovskom vrhu Svetom Juri, a onda je konačno ralica obavila svoj posao.

Čekalo se barem djelomično smirivanje bure, jer svaki je posao uzaludan na Biokovu kada bura ima udare preko 100 km/h. Već na oko 1300 metara nadmorske visine nanosi snijega mjestimice su prelazili dva metra.

Video polgledajte OVDJE.

Biokovska cesta (najviša prometnica u RH) nije očišćena do kraja (ostalo je otprilike 1200m), ali je u popunosti zaleđena već od 600m nm pa se NE preporuča vožnja planinom. Važno je napomenuti da vjetar i dalje nosi snijeg pa je moguće da već danas cesta ne bude prohodna.

Prosječna brzina rada ralice je oko 2 kilometra na sat, a u slučaju nanosa većih od metra brzina rada je samo 400 metara na sat. Ralica troši oko 20 litara goriva u jednom satu.

Na vrhu je inače popodne bilo -18°C uz udare bure od 80 km/h!

Kako je izgledalo “probijanje” biokovske ceste, pogledajte u priloženoj foto galeriji.

Foto: Dominik Šime Samac

Komentari

Share This Article

Related News

U lovu na pomrčinu Sunca
Samo u Dalmaciji: Kako su snijeg i led odrasle ponovno učinili (sretnom) djecom!
Ledena Čarolija: Makarska, Rab, Stobreč, Vranjic, Velo blato i Vransko jezero

O Autoru

Rade Popadić