Monday, Jul. 13, 2020

Ledena Čarolija: Makarska, Rab, Stobreč, Vranjic, Velo blato i Vransko jezero

Autor:

|

08.01.2017

|

Kategorije:

Ledena Čarolija: Makarska, Rab, Stobreč, Vranjic, Velo blato i Vransko jezero

Subota je na cijelom Jadranu iznimno niske temperature zraka, a uglavnom su u Dalmaciji “padali” temperaturni rekordi za posljednjih 30 do 50 godina. Bura i hladnoća zaslužni su za spektakularne formacije leda na brojnim dijelovima obale, a ponegdje je došlo do pojave zaleđivanja mora i jezera. Donosimo najzanimljivije fotografije dana.

VRANJIC

Kao što vjerojatno znate, Split je 7.1.2017. zabilježio najnižu temperaturu od siječnja 1963. i iznosila je -7,2°C. dva dana cjelodnevnog minusa i olujne bure učinilo je svoje. Velik dio sjeverne obale Vranjica našao se u subotu pod ledom, iako ga je sunce cijeli dan obasjavalo, nije se otopio

Vranjice je, jer je izloženiji kliškoj buri, vjerojatno imao stupanj nižu temperaturu od Splita.

Foto: Rade Popadić

VRANSKO JEZERO

Tijekom subote na Vranskom jezeru je boravila ekipa Crometeo tima. Nisu se udaljavali više od 50 metara od obale radi vlastite sigurnosti.

Na dijelu ornitološko rezervoata “Vrana” led je tanak svega 2 do 3 centimetra, a na nekim mjestima ga i nema. Takav dio povšine jezera bez leda zauzima tek njegovmanji dio. Tu se voda još nije zaledila zbog bure koja je tu bila slabija i zbog strujanja vode iz izvora.

Ovo se jezero posljednji put zaledilo u veljači 2012. godine, za vrijeme utjecaja ciklone Gabor. U zimsku ljepotu Vranskog jezera uvjerite se u priloženoj foto galeriji.

Foto: Šime BrešićMAKARSKA, POLUOTOK SV. PETRA

Aktualni val hladnoće jutros je donio i apsolutne  temperaturne rekorde za minimalnu temperaturu.  U Makarskoj se temperatura spustila do -5.5°C što je novi apsolutni temperaturni rekord za najnižu temperaturu u povijesti meteoroloških mjerenja (od 1981. godine). Dosadašnji rekord je iznosio -4.3°C od 9. prosinca 1991. godine.

Na Makarskom primorju bura je još jutros puhala brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

Kao i u Vranjicu, bura je kapljice mora i morsku prašinu donosila do poluotoka Svetog Petra, kao i tamošnjeg svjetionika. Kkao i priliči rekordno hladnom danu, prizori su više podsjećali na neku skandinavsku luku nego na topli Meditaran.

Foto: Nikola UrsićVELO BLATO, PAG

Nije Pag uzalud poznat po svom siru i janjetini, ali i buri koja stiže s Velebita. Još jedna ektremna zimska bura zadnja 2 dana pogodila je ovaj otok čineći prekrasne ledene formacije na jezeru Velo blato. Temperatura se na ovom dijelu otoka spuštala na -4°C uz olujne i orkanske udare bure.

Foto: Danijel Palčić
UVALA STOBREČ

Jutros prizori koji su se posljednji put u Stobreču mogli vidjeti daleke veljače 1992. godine! Naime, zaledilo se more uz ušće rijeke Žrnovnice.

Radi se pješčanom plićaku u kojem je voda boćata i zbog čega se more prije zaledi nego drugdje.

Noćas i jutros temperatura zraka u Stobreču pala na 6 stupnjeva ispod nule.

S obzirom da će se sljedećih dana slične temperature ponavljati, prozori bi uskoro mogli biti još impresivniji.

Foto: Pave Pilić, Ante BlaževićPLAŽA MEL, OTOK RAB

Konačno, stižemo i do jedne lokacije na sjevernom Jadranu, točnije na kvarnerskim otocima. Plaža Mel u Kamporu na otoku Rabu danas se počela lediti. Pojava je posljednji put zabilježena za vrijeme ledenog vala u veljači 2012.

Foto: Ivica Jureša


Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić