Tuesday, Jul. 14, 2020

I dalje problemi zbog vjetra i snijega

Autor:

|

18.01.2017

|

Kategorije:

I dalje problemi zbog  vjetra i snijega

Treći dan zaredom i dalje su, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha,  glavne prometnice koje od unutrašnjosti i sjevernog Jadrana vode prema Dalmaciji zatvorene za sav promet.  I u srijedu navečer ta se zabrana odnosi na  autocestu A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika; Jadransku magistralu (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most. U prekidu su i brojne trajektne i katamaranske linije duž čitavog Jadrana.

Novi list javlja da su zbog orkanske bure i velikih nanosa posolice, morskih čestica i vlage, otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj i dio otoka Paga jedan za drugim ostali u srijedu između 14 i 16 sati bez električne energije. Orkansko nevrijeme u Rijeci i okolici i u srijedu je prouzročilo niz šteta na objektima i vozilima, no bez težih posljedica i značajnijih incidenata, unatoč činjenici da je bura dosegnula brzinu od čak 228 kilometara na sat, koliko je izmjereno na Krčkom mostu u utorak u večernjim satima.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance kaže kako je tijekom srijede ipak bilo znatno manje intervencija na uklanjanju posljedica orkanske bure nego što je to bilo u utorak, kada su vatrogasci praktički neprekidno bili na terenu.

Čitava unutrašnjost je pod snježnim pokrivačem. Prema jutarnjim podacima o visini snijega (u 7 h) u Gorskom kotaru i Lici njegova visina prelazi pola metra: Crni Lug Risnjak 68 cm, NP Plitvička jezera 63 Delnice 62, Otočac 50, Slunj 44, Parg Čabar 42 cm…Od nizinskih područja najviše snijega ima na Banovini i Posavini (Hrvatska Kostajnica 39, Lipik 38 cm). Na Zavižanu su izmjerena 72 cm snijega.  Snijeg je i dalje tijekom dana padao povremeno u dijelu unutrašnjosti, osobito u Posavini, Banovini i gorskim krajevima.

Visine snijega u Hrvatskoj, 18.1.2017. u 7 sati (DHMZ)

Raspon najviših dnevnih temperatura i danas je, kao i u utorak iznosio oko 23°C. Izmjereno je od -11.9°C na Zavižanu do 11.2°C na aerodromu Ćilipi.  Gotovo čitava unutrašnjost je i danas zabilježila studeni dan (to je dan  u kojem je najviša dnevna temperatura ispod 0°C). Od DHMZ postaja samo je u Zagrebu temperatura porasla do 0.3°C. Isti toliki maksimum je danas izmjeren i u Senju, gdje je i dalje uz olujnu buru koja je nosila snijeg vladao pravi zimski ugođaj.  Na većem dijelu Jadrana su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 3.4°C u Rijeci do 10.2°C u  Dubrovniku, Komiži i Rabu te 11.2°C u Makarskoj.

Naslovna slika: Pag…oblaci posolice..18.1.2017 – foto: Jasminko Herceg

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned