Wednesday, Sep. 18, 2019

Dalmacija na 20 stupnjeva: U Komiži i Zadru oboren apsolutni siječanjski temperaturni rekord!

Autor:

|

10.01.2016

|

Kategorije:

Dalmacija na 20 stupnjeva: U Komiži i Zadru oboren apsolutni siječanjski temperaturni rekord!

Foto: Boris Kačan / www.kacan.com

Nešto više od stupnja nedostajalo je službenoj meteorološkoj postaji na Marjanu da obori apsolutni temperaturni rekord za mjesec siječanj. Naime, današnja najviša dnevna temperatura zraka u hladovini marjanske šume iznosila je 16,1°C, a najviša ikad ostaje 17,4°C, što je na ovoj lokaciji izmjereno još 20. siječnja 1974. godine.

Pritjecanje toplog zraka sa Sredozemlja i sjevera Afrike donijelo nam je najtopliji dan dosadašnjeg tijeka godine, a u mnogim dijelovima Dalmacije i najtopliji dan posljednjih stotinjak godina!

Najtoplija u zemlji bila je danas Komiža. Najavljena mogućnost obaranja apsolutnih temperaturnih rekorda ostvarila se! Prema službenim podacima DHMZ-a, u Komiži je danas izmjerena najviša siječanjska temperatura zraka u povijesti mjerenja. Novi temperaturni rekord za siječanj iznosi 20,2°C, a dosadašnji je iznosio 19,6°C. Sasvim blizu rekordu bio je i grad Hvar. Tamo je danas izmjereno 19,4°C, a apsolutni siječanjski rekord je 19,6°C.

Novi temperaturni rekord  za mjesec siječanj danas je postavljen i u Zadru. Izmjerena je najviša dnevna temperatura od 17.4°C, što je za 0,3°C više od starog rekorda (17,1°C od 5.1.1998. godine). Meteorološki podaci u Zadru postoje od 1961. godine.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, splitska okolica, uz Komižu, danas su bili najtopliji dio Hrvatske. Postaja Komiža – Jurkovica zabilježila je 20,3°C, Strožanac – Podstrana 20,1°C, Bibinje i Vela Luka (Kležinski Lazi) 20,0°C, Brela, Povljana na Pagu i Goveđari na Mljetu 19,6°C, Živogošće, Žrnovnica, Žaborić i Sveti Petar na moru 19,1°C.

Čak su u Dalmatinskoj zagori temperature zraka u najtoplijem dijelu dana bile 15 ili više Celzijevih stupnjeva. Tako je Dalmacije bila uvjerljivo najtopliji dio zemlje. Na sjevernom Jadranu su najviše dnevne temperature bile od 11 do 15°C, a u unutrašnjosti zemlje većinom od 5 do 12°C.

Kišovito riječko područje

Dok je posljednja 24 sata (do 19 sati), u većem dijelu zemlje pala tek pokoja litra kiše, obilnijih oborina ponovno je bilo na dijelu sjevernog Jadrana, osobito na širem riječkom području. U zaleđu Rijeke palo je više od 30 litara po kvadratnom metru, a od početka mjeseca mjestimice je tamo palo više od 150 litara oborine.

 Velika studen sljedećeg vikenda!

Natprosječna toplina će se nastaviti i tijekom ponedjeljka. Na Jadranu će biti olujnog lebića i pulenta, a u unutrašnjosti zemlje olujnog jugozapadnjaka. U planinama se očekuju orkanski udari jugozapadnjaka, preko 120 km/h. Najvjetrovitije se očekuje navečer i u noći na utorak, kada probleme na moru, osim vjetra i valova, može stvarati i očekivana ciklonalna plima. Najgori uvjeti na moru vladat će na sjevernom Jadranu!

Detaljniju tjednu vremensku prognozu, kao i najavu velikog zimskog prodora krajem tjedna, čitajte ujutro na našem portalu.

Najviše dnevne temperature zraka 10.1.2016. (DHMZ)

Najviše dnevne temperature zraka 10.1.2016. (Pljusak.com)
slika

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Rade Popadić