Monday, Jul. 6, 2020

Dalmacija na 20 stupnjeva: U Komiži i Zadru oboren apsolutni siječanjski temperaturni rekord!

Autor:

|

10.01.2016

|

Kategorije:

Dalmacija na 20 stupnjeva: U Komiži i Zadru oboren apsolutni siječanjski temperaturni rekord!

Foto: Boris Kačan / www.kacan.com

Nešto više od stupnja nedostajalo je službenoj meteorološkoj postaji na Marjanu da obori apsolutni temperaturni rekord za mjesec siječanj. Naime, današnja najviša dnevna temperatura zraka u hladovini marjanske šume iznosila je 16,1°C, a najviša ikad ostaje 17,4°C, što je na ovoj lokaciji izmjereno još 20. siječnja 1974. godine.

Pritjecanje toplog zraka sa Sredozemlja i sjevera Afrike donijelo nam je najtopliji dan dosadašnjeg tijeka godine, a u mnogim dijelovima Dalmacije i najtopliji dan posljednjih stotinjak godina!

Najtoplija u zemlji bila je danas Komiža. Najavljena mogućnost obaranja apsolutnih temperaturnih rekorda ostvarila se! Prema službenim podacima DHMZ-a, u Komiži je danas izmjerena najviša siječanjska temperatura zraka u povijesti mjerenja. Novi temperaturni rekord za siječanj iznosi 20,2°C, a dosadašnji je iznosio 19,6°C. Sasvim blizu rekordu bio je i grad Hvar. Tamo je danas izmjereno 19,4°C, a apsolutni siječanjski rekord je 19,6°C.

Novi temperaturni rekord  za mjesec siječanj danas je postavljen i u Zadru. Izmjerena je najviša dnevna temperatura od 17.4°C, što je za 0,3°C više od starog rekorda (17,1°C od 5.1.1998. godine). Meteorološki podaci u Zadru postoje od 1961. godine.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, splitska okolica, uz Komižu, danas su bili najtopliji dio Hrvatske. Postaja Komiža – Jurkovica zabilježila je 20,3°C, Strožanac – Podstrana 20,1°C, Bibinje i Vela Luka (Kležinski Lazi) 20,0°C, Brela, Povljana na Pagu i Goveđari na Mljetu 19,6°C, Živogošće, Žrnovnica, Žaborić i Sveti Petar na moru 19,1°C.

Čak su u Dalmatinskoj zagori temperature zraka u najtoplijem dijelu dana bile 15 ili više Celzijevih stupnjeva. Tako je Dalmacije bila uvjerljivo najtopliji dio zemlje. Na sjevernom Jadranu su najviše dnevne temperature bile od 11 do 15°C, a u unutrašnjosti zemlje većinom od 5 do 12°C.

Kišovito riječko područje

Dok je posljednja 24 sata (do 19 sati), u većem dijelu zemlje pala tek pokoja litra kiše, obilnijih oborina ponovno je bilo na dijelu sjevernog Jadrana, osobito na širem riječkom području. U zaleđu Rijeke palo je više od 30 litara po kvadratnom metru, a od početka mjeseca mjestimice je tamo palo više od 150 litara oborine.

 Velika studen sljedećeg vikenda!

Natprosječna toplina će se nastaviti i tijekom ponedjeljka. Na Jadranu će biti olujnog lebića i pulenta, a u unutrašnjosti zemlje olujnog jugozapadnjaka. U planinama se očekuju orkanski udari jugozapadnjaka, preko 120 km/h. Najvjetrovitije se očekuje navečer i u noći na utorak, kada probleme na moru, osim vjetra i valova, može stvarati i očekivana ciklonalna plima. Najgori uvjeti na moru vladat će na sjevernom Jadranu!

Detaljniju tjednu vremensku prognozu, kao i najavu velikog zimskog prodora krajem tjedna, čitajte ujutro na našem portalu.

Najviše dnevne temperature zraka 10.1.2016. (DHMZ)

Najviše dnevne temperature zraka 10.1.2016. (Pljusak.com)
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić