Monday, Jul. 6, 2020

Dalmacija ulazi u prosinac s gotovo ljetnim temperaturama

Autor:

|

01.12.2014

|

Kategorije:

Dalmacija ulazi u prosinac s gotovo ljetnim temperaturama

U očekivanju burnih meteoroloških događaja prvog dana klimatološke zime,  posljednji dan studenog odnosno posljednji dan klimatološke jeseni protekao je u znaku oblačnog vremena. Prema podacima DHMZ-a tijekom subote i noći na nedjelju  (do 7 sati u nedjelju ujutro) ponovno je pala obilnija kiša na dijelu šireg riječkog područja. U Kukuljanovu je palo novih 45 litara kiše, pa je ukupno u zadnja dva dana palo 112 litara kiše.  Još neke količine kiše do jutra su bile: Bakar 35, Crni Lug Risnjak 27, Pag 25, Delnice 16 mm. I tijekom nedjelje je u mnogim krajevima zemlje palo barem malo kiše, ali je u većini mjesta (i na Jadranu i na kopnu) riječ o manjim količinama ( do 8 mm).  U zadnja 24 sata (do 19 sati) jedini dvoznamenkasti podatak o kiši je iz Rijeke (15 mm).

Temperaturna raspodjela između mora i kopna je slična već nekoliko dana. Na Jadranu su posljednji dani studenog protekli uz neuobičajeno toplo vrijeme.  U Makarskoj je nakon subotnjih 20.8°C, i nedjelja bila najtoplija sa 20.1°C.  U Dalmaciji su  najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 17 do 19°C, a na sjeveru Jadrana od 15 do 17°C.  U Splitu (Marjan) je maksimalna temperatura iznosila 18.0°C. Visokih 18°C je izmjereno i u 21 sat, samo tri sata prije početka prosinca.  Temperaturni rekord za mjesec prosinac u Splitu (Marjan) iznosi 18.1°C (5. prosinca 1979. godine).

U posljednjem satu studenog, po  podacima  sa mreže pljusak.com temperature su u Dalmaciji gotovo ljetne,  od 17 do 19 °C.

Zabilježimo i današnje temperature mora. Izmjereno je od 14°C na sjeveru Jadrana (Crikvenica) do 19°C kod Dubrovnika i Komiže.

Unutrašnjost je i danas bila drugi svijet. Uz oblake, rosulju, mjestimičnu maglu najviše dnevne temperature su bile osjetno niže nego na Jadranu. Kretale su se od 5 do 6°C.  U najvišem gorju je izmjereno od 7 do 8°C.  Toplija je bila Lika, pa je u Gospiću temperatura porasla do 11°C.

Temperature zraka u 23:10 sati, 30.11.2014. (pljusak.com)

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned