Tuesday, Jul. 7, 2020

Dalmacija: Zbrajaju se štete od poplava i bujica

Autor:

|

15.10.2015

|

Kategorije:

Dalmacija: Zbrajaju se štete od poplava i bujica

izvor: Index.hr

Jutros  su vidljive posljedice olujnog nevremena koje je cijele noći divljalo Dalmacijom. Tako je, piše portal Šibenik.in, poplavljena šibenska riva, a ništa bolje nije stanje ni u Vodicama i Tribunju gdje je noćas bila zatvorena cesta koja povezuje ova dva mjesta. Vatrogasci su imali oko 115 tehničkih intervencija na ispumpavanju kuća, stanova, podruma, garaža i konoba…

“Naše vatrogasne postrojbe i javna i dobrovoljna od noćas su na terenu, a službe jutros čiste i pokušavaju normalizirati stanje. Moram reći da su ovaj put i građani bili spremniji pa je svima lakše iako su pale velike količine oborina koje je nemoguće predvidjeti pa tako biti do kraja spreman, ali je ipak lakše” komentirala je Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica.

Na šibenskom području službe saniraju štete uslijed noćašnjeg nevremena tijekom kojeg je županijski centar 112 primio 800 poziva građana.

U Vodicama je palo preko 130 litara kiše po četvornom metru, a nema dijela grada i okolice koji nisu pod vodom, javlja Info Vodice.

Iscrpljeni vatrogasci rade cijelu noć i jutro, zaprimljeno je stotinjak dojava, a 38 objekata je od sada ispumpano. Stožer za civilnu zaštitu također je cijelu noć bio u kontaktu s vatrogascima i bio spreman pomoći tamo gdje nisu mogli sami.

Najviše intervencija bilo je na ispumpavanju poplavljenih objekata, najčešće u šibenskoj gradskoj četvrti Dolac koja je poplavljena još sinoć, te na području Vodica, Srime i Tribunja.

Na šibenskom području palo je u samo dva sata preko sto litara kiše po metru kvadratnom, a cijelu noć su na terenu proveli cestari, komunalci i vatrogasci. Međutim, s ovolikom količinom oborina jednostavno se ne može boriti.

I otok Murter je cijelu noć bio odsječen od kopna, a obilne padaline najavljuju se i tijekom današnjeg dana na većini Jadrana.

Koliki je razmjer oluje najbolje govori podatak da je uslijed udara groma jedan mladić završio na hitnoj pomoći. Naime, kako piše Šibenski portal, mladić je sinoć nešto iza 20 sati bio na autobusnoj stanici u trenutku kad je grom udario u obližnje stablo. Od siline udara puklo je staklo na stanici, a mladić je ošamućen završio na hitnoj pomoći.

Na području općine Tisno također su zabilježene velike materijalne štete. Potopljeno je nekoliko plovila, a zbog aktiviranja podzemnnih voda ugroženo je i nekoliko obiteljskih kuća. Kao i svugdje, vatrogasci su konstantno na terenu te pokušavaju sanirati štetu.
Poplavljena i Gradska knjižnica u Šibeniku

Šibenska Gradska knjižnica Jurja Šižgorića također je pretrpjela materijalnu štetu. Vodena bujica koja je noćas poplavila središte Šibenika, provalila je kroz jedan od podrumskih prozora knjižnice te je poplavljena cijela podrumska etaža.

Uništen je dobar dio knjižne građe,  vatrogasci su još uvijek na terenu te ispumpavaju podrumsku galerijsku dvoranu koja je pretvorena u bazen.
Tijekom dana bit će procijenjeno kolika je nastala šteta, no ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić izvijestio je  da će ustanova, unatoč problemima, danas raditi kao i svakog dana.

Šteta je nastala i na dijelu šibenske ulice prema gradskoj četvrti Šubićevac, gdje je vodena bujica iščupala granitne kocke koje je nanijela na gradskoj poljani.

Kritično i u zaleđu, zatvorene ceste, u Kninu voda ušla u neke kuće

Ogromne količine kiše pale su sinoć i na području Drniša i Knina, a najgore je bilo na petropoljskom području gdje su poplavljeni okolni putevi, javlja Šibenik.in. Za sav promet zatvorena je cesta Drniš- Split, a vozi se obilazno preko Gradca. U Kninu je voda probila u nekoliko kuća, a neki podrumi su nastradali usred bujanja podzemnih voda.

“Stanje u centru Drniša nije toliko kaotično, ali stradali su nerazvrstani putevi u okolnim područjima. U Siveriću i Kričkama bujica je nanijela odrone kamenja na cestu, što bi se, nadamo se, trebalo povući tijekom dana ukoliko ponovno ne dođe do većih oborina”, komentirao je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

U Siveriću, nedaleko Drniša, vatrogasci podižu stablo koje je palo na obližnju obiteljsku kuću, javljaRadio Drniš. Na istom mjestu otklanja se i veliki odron zemlje, a cestari na cijelom drniškom području imaju pune ruke posla.

Iz Hrvatskog auto kluba upozoravaju da su mogući odroni zemlje i kamenja na cestama u gorju te duž Jadranske i Ličke magistrale.

Dubrovnik: Zbog jake kiše, vatrogasci intervenirali više od 20 puta

Zbog velike količine kiše koja je pala u Dubrovniku u četvrtak, dubrovački vatrogasci imali su više od 20 intervencija, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe dubrovačkih vatrogasaca.

Po podatcima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na dubrovačkom području tijekom jutra palo je 76,5 litara kiše po metru četvornome, a vatrogasci su morali intervenirati u obiteljskim kućama, ugostiteljskim objektima te u dječjem vrtiću.
“Radilo se najviše o poplavama obiteljskih kuća, ugostiteljskih objekata, poslovnih prostorija, podruma i Dječjeg vrtića ‘Palčica’. Imali smo i jedno izvlačenje vozila u naselju Kantafigu”, ističu dubrovački vatrogasci.

 Video/ Antun Čajkovac/Youtube

Infovodice/Youtube

foto: Šibenik.in , Šibenski portal

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned