Wednesday, Jul. 8, 2020

Dalmaciju NEĆE pogoditi medicane, “obična” ciklona donosi nevrijeme jugu Italije

Autor:

|

08.09.2015

|

Kategorije:

Dalmaciju NEĆE pogoditi medicane, “obična” ciklona donosi nevrijeme jugu Italije

Iako je Crometeo još u ponedjeljak navečer na svom Facebook profilu jasno naglasio da od mediteranskog uragana (popularnim meteorološkim rječnikom – medicanea) u Jadranu neće biti ništa, hrvatske su medije tijekom utorka preplavili naslovi da nam isti dolazi. Klikova nikada dosta, pa makar i na štetu meteorologije. Scenarij i previše puta viđen, ne samo na našim internetskim bespućima…

Krenimo redom. Polje niskog tlaka zraka već danima se zadržava nad sjevernom Afrikom, što jugu Italiji donosi povremene grmljavinske nestabilnosti. Prognostički modeli već nekoliko dana za srijedu predviđaju stvaranje plitke ciklone iznad Sicilije, a ista bi se ciklona tijekom četvrtka preko Jonskog mora premjestila prema Otrantu, i dalje prema Albaniji i Grčkoj, uz postupno popunjavanje. Manji broj prognostičkih modela pri tom je spomenutoj cikloni predvidio i neke karakteristike izvantropskog olujnog sustava. Takve formacije imaju neformalni naziv mediteranski uragan, ili skraćeno – medicane!

Izlaskom najnovijeg prognostičkom materijala, u utorak navečer, postalo je jasno da od medicanea u Hrvatskoj (točnije u južnoj Dalmaciji) neće biti ništa. Dok je tu mogućnost jučer davao dio prognostičkih modela, danas je stanje na istim modelima bitno ublaženo. To konkretno znači da će se nad područjem Sicilije tijekom srijede uistinu formirati ciklona. More na tom području doseže vrlo toplih 28°C, pa je zrak često hladniji od površine more. Upravo su to neki od bitnih uvjeta koji pogoduju stvaranju izraženih konvektivnih sustava, uz prisutnost dovoljne količine vlage u zraku, prolaska mlazne struje nad tim područjem i ostalih čimbenika. Talijanske regije Sicilija i Calabria bi će najizloženije ovom sustavu tijekom srijede, pa je meteorološka služba susjedne države, unutar sustava MeteoAlarm, za spomenuto područje proglasila crveni, najveći stupanj upozorenja na opasne meteorološke prilike tijekom srijede. One se odnose na mogućnost jakog grmljavinskog nevremena s tučom, obilnih oborina i olujnih udara vjetra. Moguće je da na ovom području unutar 24 sata padne do 150 mm oborine. Za regije Puglia i Basilcata proglašen je narančasti stupanj upozorenja. Nakon Italije, ciklona će svoj utjecaj premjestiti na obale Albanije i Grčke, gdje se u prvom dijelu četvrtka očekuju lokalno izražene oborine i grmljavinsko nevrijeme.

Talijanski meteorolozi još dvoje hoće li ova brzopotezna, ali opasna ciklona dobiti neka obilježja medicanea, no jasno je da će ona biti kratkog vijeka i neće se ticati vremenskih prilika u Hrvatskoj. Najbliže će nam biti u noći sa srijede na četvrtak, kada se na jugu Dalmacije može prolazno naoblačiti, uz tek pokoji pljusak s grmljavinom, ako ga uopće i bude. Na čitavoj će obali spomenute noći puhati umjerena do pojačana bura, podno Velebita bura će biti jaka do olujna, no posvuda će tijekom dana zamjetno oslabiti.

MeteoAlarm upozorenje za Italiju za srijedu, 9.9.2015.

IT 150909

Očekivana sinoptička situacija (SL tlak zraka) u noći na četvrtak (WRF ARW)press 42

Površinske temperature mora i oceana u EuropiSST

Očekivane oborine u Hrvatskoj tijekom četvrtkatotalprec day3

Medicane u Sredozemlju 
timthumb (2)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić