Monday, Jul. 13, 2020

Dan olujnih nevremena

Autor:

|

05.06.2018

|

Kategorije:

Dan olujnih nevremena

Prvi dani klimatološkog ljeta prolaze uz nestabilne vremenske prilike. Nakon malo mirnijeg ponedjeljka uz tek pokoji pljusak, utorak 5. lipnja je „obilovao“ jačim grmljavinskim nevremenima, i na Jadranu i u unutrašnjosti.

U prijepodnevnim satima je snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo Pulu i okolicu. Na meteorološkoj postaji Pula Zvjezdarnica (www.pljusak.com)   za vrijeme oluje je u manje od sat vremena pala 31 litra kiše na kvadratni metar.   Glas Istre javlja  da  su pulski vatrogasci imali šest intervencija,  uglavnom radi ispumpavanja vode iz prostorija te jednu intervenciju u Medulinu, gdje se od udara groma zapalila trava.

Sredinom dana je grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom zahvatilo središnju Istru. Glas Istre piše da je tuča najviše štete počinila na području Svetog Petra u Šumi. Dogodilo se to samo dan nakon što je jaka tuča ozbiljno oštetila poljoprivredne kulture, pogotovo krumpir i vinovu lozu, pa i maline, samo koji kilometar sjevernije, na potezu između Pazina i Svetog Petra (Trošti, Žbrlini, Defari…).

Pljuskova je danas bilo i u dijelu Dalmacije, i uz obalu i u njenoj unutrašnjosti. Kod Mljeta se u jutarnjim satima formirala i pijavica.

Od većih količina kiše u Dalmaciji s mreže pljusak.com izdvajamo: Promina 36.5 mm, Hrvace 33.6, Korčula Vela Luka 31.4, Starigrad Paklenica 20.6…

I u kopnenim krajevima su danas nevremena bila česta.

Jaka kiša pogodila je popodne karlovačko područje. Od velike količine oborina bila su potopljena dva podvožnjaka u gradu i nekoliko podruma. Najgore je bilo u gradskoj četvrti Rakovac gdje su iz potopljenog podvožnjaka spašavali vozača koji je ostao zarobljen u ogromnoj količini vode. Sve službe su odmah izišle na teren, voda je ispumpana i podvožnjaci prohodni, javlja  HRT.

U Karlovcu je oluja donijela čak 55 litara kiše na kvadratni metar. To je više od polovice mjesečnog prosjeka za lipanj koji iznosi 99.5 litara kiše.  Automatska meteorološka postaja u Dugoj Resi (pljusak.com) je danas izmjerila 53 litre kiše na kvadratni metar. Glavnina te kiše je pala u oko sat vremena, između 16 i 17 sati.

Obilnije kiše danas je bilo i na varaždinskom području. Automatska meteorološka postaja u  Črešnjevu je izmjerila 48.6 litara kiše na kvadratni metar.

Još neke količine kiše na postajama DHMZ-a danas (do 20 sati su): Zagreb Pleso 34 mm, Osijek Čepin 22, Zagreb Maksimir 22, Osijek 16..

Dolazak nevremena snimljen iz centra Lepoglave, foto: Kristijan Šamec

Pijavica kod Mljeta, 5.6.2018. –  Foto: Darko Kunac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned