Thursday, Jul. 9, 2020

Danas završava 35 dana dug ciklonalni “post”: U unutrašnjosti snijeg, na Jadranu i kiša i snijeg

Autor:

|

02.01.2016

|

Kategorije:

Danas završava 35 dana dug ciklonalni “post”: U unutrašnjosti snijeg, na Jadranu i kiša i snijeg

U 2016. godinu ušli smo stabilnim vremenom. Tako se niz dana bez ikakvih oborina iz prosinca “prelio” u siječanj. Petak je bio 35. dan za redom bez oborina u većem dijelu Hrvatske. Ovakav niz ne događa se često ni ljeti, a kamoli u kišnijem dijelu godine. Povremeni požari u Dalmaciji i susjednoj Hercegovini dokaz su da je priroda izrazito suha, a i vodostaji rijeka sve su niži.

Kako smo to već bezbroj puta pisali, kasnojesenska ili ranozimska suša posljedica je dugotrajnog zadržavanja anticiklone, polja visokog tlaka zraka, nad našim područjem, pa i znatno šire. Ciklone i fronte su nas zaobilazile u širokom luku, no tome je stigao kraj! Petak će vjerojatno biti i posljednji dan u nizu bez oborina, od subote počinje postupna promjena vremena.

Jutros je zbog bilo malo manje hladno u odnosu na novogodišnje jutro, kada su minimalne temperature zraka ponegdje bile i dvoznamenkaste!

U subotu ujutro najhladnijeje bilo u kotlinama LIke, te ponegdje u Zagorju, gdje se temperatura spustila do -7°C. Drugdje je u unutrašnjosti, ali i zaobalju bilo od -5 do 0°C. Na Jadranu je bilo od 0 do 9°C.

U dane vikenda završit će se dominacija anticiklone u Sredozemlju. Dotok vlažnije zraka s Atlantika potaknut će stvaranje plitke ciklone nad Genovskim zaljevom. U nedjelju će se ciklona centrom naći nad Jadranu. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Ranko.

Ciklonalni centar nakon mnogo vremena u nedjelju će se naći nad Jadranom

JADRAN

U subotu ujutro bit će djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Prve oborine past će na otvorenom moru i na vanjskim otocima. Tijekom dana posvuda jače naoblačenje, povremeno uz kišu koja će najčešća biti navečer. U planinama će biti susnježice i snijega, no snježna granica će se u Dalmaciji dizati prema kraju dana, a u zaleđu Kvarnera spuštati kasno navečer. Noću tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. Od jutra će zapuhati jugo koje će danju jačati, pa će popodne biti umjereno do pojačano, prema otvorenom ponegdje i jako. Kasno navečer na zapadnoj obali Istre umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 na Kvarneru do 15°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Veći dio nedjelje bit će oblačan, povremeno uz kišu, a moguća je i grmljavina. Lokalno će pasti preko 30 litara oborine po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će se snježna granica ujutro spustiti do 500 metara nadmorske visine, a susnježica i snijeg je ponegdje su prolazno mogući sve do obale. U dalmatinskim planinama snijeg većinom iznad 1.400 metara, ali u sjevernoj Dalmaciji susnježice ujutro može biti sve do mora. Kasno popodne i navečer prestanak oborina i djelomično razvedravanje, prvo na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima, slabit će navečer. U Dalmaciji još u noći jugo, od jutra će prestati, na jugu Dalmacije prolazno okrenuti na lebić, a drugdje većinom na sjeverozapadnjak, u sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije i na buru. Jutro će biti najhladnije na sjevernom Jadranu s temperaturama od -1 ponegdje u zaleđu Kvarnera do 6°C na krajnjem jugu Istre. u Dalmaciji od 2°C ponegdje u zaleđu sjeverne Dalmacije do 15°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 3 do 8°C, obalu i na otocima Dalmacije od 9 do 16°C.

Smirivanje vremena krajem nedjelje bit će kratkog vijeka jer nam već u ponedjeljakujutro stiže nova kiša s jugom, a u zaleđu Istre i Kvarnera ponovno će biti susnježice, iznad 400 metara i snijega. Nestabilno ali toplije moglo biti sve do kraja sljedećeg tjedna, a detaljnu vremensku prognozu za prvi dio siječnja čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

KOPNO

Subota nam donosi pretežno oblačno i hladno vrijeme. Prijepodne uglavnom suho, a od sredine dana počet će snijeg u Gorskome kotaru koji će se kasnije poslijepodne širiti na središnju Hrvatsku, a navečer i na Slavoniju. U početku je, posebice u Lici, moguća i kiša koja se može smrzavati na tlu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji istočni. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 Celzijeva stupnja.

U nedjelju oblačno i hladno, povremeno sa snijegom. Više snijega u noći i prijepodne, a poslijepodne će postupno oslabjeti i prestati. Sa zapada je prema kraju dana moguće i djelomično razvedravanje. Najmanje snijega na krajnjem sjeveru, u Međimurju i Podravini gdje bi ga moglo pasti oko 5 cm. U središnjim krajevima i većem dijelu Slavonije 10-15 cm, a u dijelu Posavine, na Banovini i Kordunu oko 20 cm, u gorju i malo više. Puhat će većinom umjeren u gorju i jak sjeveroistočnjak, u Slavoniji i istočnjak pa su mogući i snježni zapusi. Temperatura zraka većinom od -7 do -2°C.

Ponedjeljak nam donosi dosta oblaka, u prvom dijelu dana ponegdje uz kraća sunčana razdoblja, ali i mjestimičnu maglu. Tijekom dana većinom oblačno, a stižu i nove oborine. U sjevernijim krajevima uglavnom snijeg, a u Lici i ponegdje u južnijim dijelovima središnje Hrvatske i Slavonije postoji mogućnost i za kišu koja se smrzava na tlu. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni. Jutro vrlo hladno, osobito u slučaju ako bude i nešto vedrine, uz temperaturu od -12 do -5°C, a najviša dnevna uglavnom od -6 do 0 Celzijevih stupnjeva.

Povremenih oborina će biti i u utorak i srijedu. Sve je veća mogućnost za miješane oborine koje bi postupno prelazile u kišu koja se može i smrzavati na tlu. Ostat će hladno, ali ipak blaže nego u ponedjeljak.

U drugoj polovici tjedna, osobito za vikend, izgledno je daljnje zatopljenje, a povremene oborine će biti uglavnom u obliku kiše.

 

Očekivana visina snijega danas u ponoć:

Nedjelja u 20 sati:

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić