Friday, Jul. 10, 2020

Delnice: Snježna zima za pamćenje

Autor:

|

03.04.2018

|

Kategorije:

Delnice: Snježna zima za pamćenje

Donosimo zanimljivu analizu snježne sezone 2017./18. na meteorološkoj postaji Delnice. Iako ne bi bilo neuobičajeno da i nastavku proljeća snijeg  još barem jednom zabijeli Delnice (pa analiza ne bi onda bila konačna), snježne „brojke“ potvrđuju  da je riječ o rekordnoj sezoni za pamćenje.  Iako  je 89 dana s snježnim pokrivačem u okviru dugogodišnjeg prosjeka, maksimalna količina snijega koja je izmjerena je rekordna u povijesti mjerenja, a neuobičajena je i njegova raspodjela.

Na kraju siječnja, odnosno nakon jeseni i  dva zimska mjeseca činilo se da će biti riječ o  sezoni s vrlo malo snijega.  Naime, do kraja siječnja u Delnicama je zabilježeno 35 dana s snježnim pokrivačem (od čega 23 u prosincu 2017). Međutim maksimalna visina snijega, sve do kraja siječnja nije prelazila 24 cm. Ukupno je  u studenom, prosincu i siječnju palo 104 cm novog snijega (podaci  o „novom snijegu“ su dobiveni zbrajanjem pozitivnih promjena visina snijega između dva susjedna dnevna mjerenja, budući da ne raspolažemo pouzdanim podacima o novo napadanom snijegu).

Osobito je „podbacio“ siječanj, središnji mjesec klimatološke zime. Zabilježena su samo tri dana s snježnim pokrivačem, a maksimalna visina snijega u siječnju je iznosila tek 7 cm.

Veljača je sve „nadoknadila“. Nakon što je u samo jednom danu (3. veljače 2018) visina snijega dosegnula 62 cm, do kraja mjeseca je prešla i 150 cm. Predzadnjeg dana mjeseca (27. veljače) je izmjereno 182 cm snijega što je postao novi apsolutni rekord u visini snježnog pokrivača na meteorološkoj postaji Delnice u povijesti meteoroloških mjerenja tj. od 1981. godine (stari rekord je iznosio 175 cm iz 1984. godine).

Od sredine  veljače, pa do kraja prve dekade ožujka  u Delnicama je u čak 17 dana visina snježnog pokrivača prelazila 1 metar, a od toga je u 10 dana njegova visina prelazila 1,5 metara.

Ukupno je u veljači (prema ranije opisanoj metodi) u Delnicama palo 257 centimetara novog snijega, što je oko 60% ukupne količine novog snijega u cijeloj sezonu (404 cm). Napominjemo, da to nije službeni podatak o novo napadanom snijegu. Stvarna količina novo napadanog snijega   je veća, budući da se zbrajanjem pozitivnih promjena u visini snijega između dva susjedna dnevna mjerenja redovito dobije manja količina (u usporedbi s podatkom koji se dobije kad se  bilježi i novo napadani snijeg).

Podatke za Delnice je prikupio i analizirao Risto Marić. Napominjemo da podaci za sezonu 2017/18 nisu  potpuni, pa je moguće da navedeno stanje malo razlikuje od pravog, Ipak, neosporno je da  snježna sezona 2017./18, u Delnicama, zaslužila epitet „za pamćenje“.

Na stranicama Crometeo foruma u temi Snijeg sezona 2017./2018. možete pogledati i statistike za mnoge druge postaje u Hrvatskoj te u susjednim zemljama.

Delnice, 25.2.2018. (149 cm snježnog pokrivača) – foto: Zvonimir Katančić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned