Thursday, Oct. 22, 2020

Deset najboljih fotografija pijavica u Hrvatskoj kroz 2013. godinu (FOTO)

Autor:

|

06.01.2014

|

Kategorije:

Deset najboljih fotografija pijavica u Hrvatskoj kroz 2013. godinu (FOTO)

Kraj 2013. i početak 2014. godine prolaze bez pravih meteoroloških uzbuđenja, i pravo je vrijeme pristiti se najljepših pijavica koje su obilježile godinu za nama!

2013. godinu sigurno ćemo upamtiti i po “povijesnom outbreaku” koji se dogodio 28. kolovoza. U povijesti praćenja pijavica u našim područjima, još nikada nije dogodilo da se u jednom danu pojavi preko 45 pijavica, a od toga njih čak 30 samo u Dubrovniku!

Članovi Crometeo tima i brojni pojedinci objavljivali su svoje fotografije pijavica diljema Internta, a na taj način su značajno pomogli u boljem istraživanju i prognoziranju ovih lijepih ali iznimno opasnih meteoroloških pojava.

U izboru od nekoliko stotina snimljenih fotografija pijavica u Hrvatskoj 2013. godine, što predstavlja rekordan broj do sada, predstavimo deset najljepših fotografija pijavica u 2013. godini po izboru Crometeo tima. Fotografije su poredane kronološkim redosljedom.

22.04.2013. / Pijavica kod Pule

Da li je sreća ili iskustvo mi ne možemo procjeniti, ali sigurno možemo reći da uhvatiti pijavicu po noći nije jednostavno. Po drugi put u zadnje dvije godine fotograf Entoni Novosel je uhvatio „noćnu pijavicu“, nadamo se da će taj niz nastaviti i u 2014.

Picture

11.05.2013. / Pijavice kod Pule

Pijavica se proteže od baze oblaka do površine vode, a kada se fotografira baza pijavice to već postaje zanimljivo. Ivan Rosanda je na svojoj fotografiji točno prikazao od čega se sastoji baza pijavice.

Picture

11.05.2013. /  Pijavica kod rta Kamenjak

Još jednu predivnu pijavicu uz razvijeni kumulonimbus i munje fotografirao je Ivan Rosanda. Nekoliko stvari upada u oko čim vidite ovu sliku, a to su meteorološka stanica i stup na sredini slike, pijavica i munje u donjem desnom kutu te vedro nebo u gornjem desnom kutum, puno truda je uloženo u ovu sliku, ali se sigurno isplatilo.

Picture

30.05.2013. / Pijavica kod Dubrovnika

Da bi se kod Dubrovnika pojavila pijavica dovoljan je samo jedan kumulonimbus. Član Storm Chasers Dubrovnik, Boris Bašić fotografirao je ovu pijavicu.

Picture

24.6.2013. / Pijavica kod Pule

Miroslav Dilberović je fotografirao pijavicu na horizontu, a ispred nje je prošla jedrlica što se stopilo u jedan odličan kadar.

Picture

24.06.2013. / Pijavica kod Pule

„Druženje“ dvije pijavice ispred obale Istre fotografirao je Elvis Malagić i tako nastavio odličnu seriju fotografija iz Istre.

Picture

28.08.2013. / Pijavice kod Lovrečice

Ni kiša, ni tuča, ni vjetar ne mogu zaustaviti fotografe u potrazi za odličnim kadrom. Samantha Smilović je to još jednom dokazala!

Picture

28.08.2013. /  Pijavice kod Dubrovnika

Kad se dogodi „outbreak“ pijavica kod Dubrovnika to ne može proći bez odličnih slika Dubrovnik Storm Chasera. Ovoj se približio Boris Bašić.

Picture

Još jedna od 30 dojavljenih pijavica tog dana!

Picture

28.08.2013. / Pijavica kod zapadne obale Istre

Slovenski storm chaser i fotograf Marko Korošec je došao u Istru samo da bi fotografirao pijavice što mu je i pošlo za rukom.

Picture

23.11.2013. / Pijavica kod Malog Lošinja

Najbolje smo ostavili za kraj, a to je ova fotografija gdje možemo vidjeti sve od shelf oblaka, oborinske zavjese, duge pa do prekrasne pijavice. Svaka čast Martin Vilskon Berisha.

Picture

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Miro Lelas