Wednesday, Jun. 3, 2020

DHMZ – Klimatska ocjena za mjesec svibanj i proljeće 2014. godine u Hrvatskoj

Autor:

|

05.06.2014

|

Kategorije:

DHMZ – Klimatska ocjena za mjesec svibanj i proljeće 2014. godine u Hrvatskoj

DHMZ objavio je klimatsku ocjenu za mjesec svibanj i proljeće 2014. godine u Hrvatskoj koju prenosimo u cjelini:

 

ODSTUPANJE SREDNJE TEMPERATURE ZRAKA ZA SVIBANJ 2014.

Analiza temperaturnih anomalija za svibanj 2014. godine pokazuje da su na većem broju analiziranih postaja srednje mjesečne temperature zraka bile ispod višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Samo na nekoliko postaja srednja mjesečna temperatura zraka bila je jednaka prosjeku (Rijeka, Sisak, Zavižan i Zagreb-Grič). Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od -1.1°C (Knin) do 0.7°C (Parg).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za svibanj 2014. godine opisane su dominantnom kategorijom normalno izuzevši šire područje Knina i dio južnog Jadrana koji se nalaze u kategoriji hladno.

 

 

ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE ZA SVIBANJ 2014.

Analiza količina oborine za svibanj 2014. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da su količine oborine na većini analiziranih postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za svibanj 2014. godine nalaze u rasponu od 60% višegodišnjeg prosjeka u Kninu (54.0 mm) do 272% tog prosjeka u Osijeku (159.4 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za svibanj 2014. godine opisane su sljedećim kategorijama: ekstremno kišno (šire područje Osijeka), vrlo kišno (dio istočne Hrvatske), kišno (Zavižan, dio sjeverne, središnje i istočne Hrvatske te sjevernog i južnog Jadrana), sušno (šire područje Knina) i normalno (preostali dio Hrvatske).

 

 

 

ODSTUPANJE SREDNJE TEMPERATURE ZRAKA U PROLJEĆE 2014. GODINE

Srednje proljetna (ožujak, travanj, svibanj) temperatura zraka je na svim analiziranim postajama bile viša od odgovarajućeg višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. Odstupanja srednje proljetne temperature zraka su se kretala od 0.5°C u Komiži do 2.7°C u Pargu.

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za proljeće 2014. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (dio južnog Jadrana), toplo (dio istočne Hrvatske te dio srednjeg i južnog Jadrana), ekstremno toplo (šire područje Poreča i Rijeke) i vrlo toplo (preostali dio Hrvatske).

 

 

ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE U PROLJEĆE 2014. GODINE

Analiza proljetnih količina oborine izraženih u % prosječnih vrijednosti (1961.-1990.) pokazuje da su na većem broju analiziranih postaja količine oborine bile više od prosjeka. Količine su se kretale od 73% proljetnog prosjeka u Senju do 178% prosjeka u Osijeku.

Prema raspodjeli percentila oborinske prilike za proljeće 2014. godine svrstane su u sljedeće kategorije: ekstremno kišno (šire područje Siska), vrlo kišno (dio istočne Hrvatske i dio južnog Jadrana), kišno (dio južnog Jadrana), sušno (dio sjevernog Jadrana) i normalno (preostali dio Hrvatske).

 

 

Izvor : DHMZ

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Joško Markov