Wednesday, Aug. 5, 2020

Dolazi zahlađenje, bura na Jadranu, po najvišim vrhovima prve pahulje

Autor:

|

21.09.2014

|

Kategorije:

Dolazi zahlađenje, bura na Jadranu, po najvišim vrhovima prve pahulje

Pomalo po zimskom scenariju odvijat će se meteorološki događaji nad Europom sljedećih dana. Dom se nad područjem Velike Britanije uspostavio blok u vidu snažna anticiklone, nad Skandinavijom je polje niskog tlaka zraka, a centar ciklone će u sjevernom visinskom strujanju sljedeća 24 sata brzo preko istočne Europe stići do Crnog mora. U pozadini ove ciklone istočnu i dio srednje Europe preplavit će hladna zračna masa. Tako će u planinama istočne Europe pasti prvi snijeg ove klimatološke jeseni. Dio ove hladna zračne mase stići će i do našega područja. Iako se prodor Hrvatskoj neće donijeti ekstremna meteorološka zbivanja kakvim smo povremeno svjedočili zadnjih dana i tjedana, ciklona koju je Crometeo tim nazvao Urban, donijet će kišu, sjeverne vjetrove, na Jadranu prolazno olujne udare bure i zahlađenje. U najvišem gorju, iznad 1500 metara nadmorske visine, moguća je pokoja pahulja snijega, iako je za to mogućnost najveća u planinama BiH, Srbije i Crne Gore tijekom utorka.

Već nas tijekom utorka očekuje stabilizacija vremena, ali će ona unutrašnjosti donijeti jutarnje magla, te posvuda znatno hladnija jutra pa je u nekim planinskim kotlinama moguć prvi rujanski mraz.

Očekivana sinoptička situacija u ponedjeljak u 20 sati (Crometeo Wrf Arw)

KOPNO:

Toplo i promjenjivo vrijeme ostaje i tijekom nedjelje. Najviše kiše, pljuskova i grmljavine očekuje se u Gorskom kotaru i Lici. Pljuskovi su tijekom dana mogući i drugdje, ali će biti manje obilni, a očekuju se i sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna između 22 i 26 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

U ponedjeljak oblačnije i hladnije, povremeno s kišom i pljuskovima. Zapuhat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar pa će jutarnja temperatura ujedno ostati i kao dnevna, znači cijeli dan između 13 i 20 Celzijevih stupnjeva, u gorju i hladnije. Po najvišim vrhovima nije isključena ni pojava slabog snijega.

U utorak ujutro još malo kiše može biti na istoku i ponegdje u Lici (po najvišim vrhovima malo susnježice ili snijega). Već od jutra sa zapada razvedravanje pa će veći dio dana biti suho i djelomično sunčano, ali prohladno. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 11, a najviša dnevna u većini mjesta od 16 do 19 Celzijevih stupnjeva, u gorju hladnije.

JADRAN:

Nedjelja će biti vrlo promjenjiva s izmjenama oblačnih i sunčanih razdoblja. Mjestimice će biti slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom. Navečer na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje, ponegdje uz oborine. Veći dio dana puhat će slabo jugo i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 22°C u unutrašnjosti Istre do 28°C u dolini Neretve.

Promjenjivo vrijeme nastavit će se tijekom ponedjeljka. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremena sunčana razdoblja. Lokalno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, ali se velike količine oborina ne očekuju. Najveća mogućnost suhog vremena je na dijelu srednjodalmatinskih otoka i južne Dalmacije. Još u početku će puhati slabo jugo i jugozapadnjak. Već tijekom jutra na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura koja će se tijekom dana proširiti na cijelu obalu. Osobito će podno Velebita biti olujnih udara bure, ali su prolazno mogući i drugdje, čak i na moru! Jutro će biti relativno toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C. Zahlađenje će već ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, te će se tijekom dana širiti i na Dalmaciju.

U utorak će biti pretežno sunčano i posvuda suho. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura i tramontana koja će ponegdje imati olujne udare. Vjetar će sve više slabiti u drugom dijelu dana. Osjetno hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C. Još hladnije bit će u noći na srijedu.

Detaljniju tjednu prognozu objavit ćemo sutra.

Naslovna fotografija: CROPIX / Crometeo wrf

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov