Thursday, Jul. 9, 2020

Doznajte kakvo će nas vrijeme pratiti do kraja tjedna

Autor:

|

21.07.2014

|

Kategorije:

Doznajte kakvo će nas vrijeme pratiti do kraja tjedna

Oblaci nadolazeće ciklone prekrili su u prvom dijelu dana veći dio zemlje, sunčanije je bilo samo u Slavoniji. Kiše je do 13 sati bilo na sjevernom i srednjem Jadranu, Lici, Gorskom kotaru u dijelu središnje Hrvatske. 15 litara palo je u Starigrad Paklenici, 13 litara na Baški na Krku.

Temperature su pale najviše upravo na područjima gdje je bilo kiše. Čak desetak stupnjeva niže temperature zraka u odnosu na nedjelju izmjerene su u unutrašnjosti Istre, Dalmacije, Like i Gorskog kotara. U Lici i Gorskom kotaru temperature su većinom ispod 20°C, a u dijelu Istre i Dalmacije spustile su se do 22°C. Jug Dalmacije, a osobito istok Slavonije najtopliji su dio zemlje, gdje su temperature zraka mjestimično prešle 30°C. Osijek je najtopliji s vrućih 32°C.

Ciklona će u nadolazećoj noći ući svojim središtem u Jadran gdje će se još malo produbiti, a onda će se nastaviti kretati prema jugoistoku uz postupno popunjavanje. Ciklone će općenito u početku više djelovati na vrijeme na Jadranu, ali će njenim odmicanjem na Jadranu u drugom dijelu tjedna biti stabilnije, dok će u unutrašnjosti pljuskovi i grmljavina ostati gotovo svakodnevna pojava!

Za danas MeteoAlarm na cijeli Jadran daje mogućnost jačih grmljavinskih pljuskova i pijavica, a jači pljuskovi s grmljavinom mogući su i u unutrašnjosti. Za Slavoniju je izdan žuti stupanj upozorenja na visoke temperature zraka. Slična upozorenja, osim za vrućinu koje više neće biti, stoje i za utorak.

JADRAN

Promjenjivo će se zadržati i tijekom utorka. Često će se izmjenjivati sunčana razdoblja, a povremeno će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih neverina. Više suha vremena navečer. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru Dalmacije još ujutro ponegdje i pojačano. Jugo će slabiti i prestati u drugom dijelu dana kada će na sjevernom Jadranu vjetar u postupno okrenuti na slabu do umjerenu buru, podno Velebita i pojačanu. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 13 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 29°C.

Vrlo promjenjivo bit će i tijekom srijede. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a lokalno će biti kiše, pljuskova i grmljavine koji sredinom dana i poslijepodne u Dalmaciji mogu biti i obilniji. Ipak, u nekim predjelima zadržat će se posve suho jer će nestabilnosti biti izraženo lokalnog karaktera. Navečer suho. Ujutro slaba do umjerena bura, danju će dominirati većinom slab vjetar zapadnih komponenti. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

U četvrtak djelomično sunčano uz razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne koji će mahom zaobalju donijeti lokalne pljuskova s grmljavinom, a pokoji slab pljusak moguć je popodne i uz obalu. Noću će biti tiho ili uz burin, danju slab zapadnjak i sjeverozapadnjak koji će popodne na moru Dalmacije biti umjeren do pojačan. Jutarnje temperature bit će bez veće promjene, najviše dnevne od 27 do 31°C.

U petak u većini predjela pretežno sunčano i suho. Popodne u zaobalju i samo ponegdje uz obalu jači razvoj naoblake, ponegdje uz pljuskove s grmljavinom koji u zaleđu Rijeke mogu biti obilniji. Noću tiho ili uz slab burin, danju će puhati slab zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Subota u većini predjela donosi nastavak pretežno sunčanog i suhog vremena. Ipak, poslijepodne će u zaobalju i na Kvarneru biti lokalno jačeg razvoja naoblake s kojim će biti pljuskova i grmljavine, najviše u riječkom zaleđu. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne od 28 do 33°C.

Sunčano će biti tijekom nedjelje. Uglavnom su u zaleđu Kvarnera mogući slabi popodnevni pljuskovi. Puhat će slab vjetar stabilna vremena; burin i maestral. Danju će u većini predjela biti vruće.

KOPNO

U utorak promjenjivo i posvuda svježije uz dosta oblaka i česte pljuskove praćene grmljavinom. Ponegdje je moguće i nevrijeme. Temperatura zraka tijekom dana uglavnom između 23 i 28 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu će biti vrlo nestabilno. Više kiše, pljuskova i grmljavine na zapadu u prvom dijelu dana, a u Slavoniji poslijepodne. Puhat će slab do umjeren sjeverac i bit će svježe za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 20 do 26°C, u Gorskom kotaru ispod 20°C.

Stabilnije će biti u djelomično sunčan četvrtak u kojem će se u većini predjela zadržati suho. Puhat će slab vjetar sjevernih smjerova. Jutro će biti svježije, ponegdje u kotlinama Like i Gorskog kotara oko 10C, drugdje od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature u porastu, od 23 do 28°C, u gorskim predjelima niže.

Pretežno sunčano bit će tijekom petka. Poslijepodne i navečer samo je ponegdje u Slavoniji moguć slab pljusak. Jutro će biti prohladno za dio godine, u mnogim predjelima ispod 15°C. Danju vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 25 do 30°C.

Dosta suha vremena bit će i tijekom subote, ali će osobito u drugom dijelu dana lokalno biti slabih pljuskova. Jutro će biti prohladno, danju većinom od 26 do 31°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. U većini predjela suho, ali uz mogućnost slabog i prolaznog pljuska s grmljavinom mjestimice. U Gorskom kotaru lokalno jači popodnevni pljuskovi s grmljavinom. Najviše dnevne temperature od 24°C u Gorskom kotaru do 32°C na istoku Slavonije.

Naslovna fotografija: Roberto Lerga (Dolazak ciklona nad Zadar, 21..7.2014.)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić