Saturday, Jul. 4, 2020

Dva lica subote

Autor:

|

24.01.2015

|

Kategorije:

Dva lica subote

Ciklona  Lucijan, koja  se tijekom subote sa Tirenskog mora preko juga Italije premjestila nad Jonsko more, donijela je u unutrašnjosti  malo  zimskog  ugođaja, iako nije bilo  problema zbog snijega.

Prema podacima DHMZ-a najviše snijega je ujutro u 7 sati izmjereno u Begovu Razdolju  36 cm, zatim na Sljemenu 21 cm, Delnicama 16 cm te Pargu Čabar 12 cm. Popis postaja sa snježnim pokrivačem nije bio dug. Uz 4 cm na Bilogori, još je izmjereno 2 cm u Daruvaru, Slatini i Udbini, te zanimljivo samo 1 cm u Crnom Lugu Risnjak. Tijekom dana snijeg je povremeno padao u sjeverozapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, a u kasnim večernjim satima stižu dojave o snijegu i iz središnjih krajeva unutrašnjosti.  Na Sljemenu je palo novih 7 cm snijega pa je u subotu navečer (19 sati) izmjereno 28 cm. Na Bilogori  ima 10 cm snijega.  Uz snijeg u unutrašnjosti je bilo i slabe kiše.

Subota nije donijela puno oborina. Najviše je palo u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti te mjestimice na istoku Slavonije.  U Črešnjevu je palo 20 mm oborine  (u zadnja dva dana ukupno čak 62 mm). Slijede Bilje 16, Trnovec Bartolovečki 15, Ludbreg 14 mm itd. Podaci DHMZa za zadnja 24 sata (do 19 sati) najviše oborine  daju u Daruvaru 22 mm, Varaždinu i Ogulinu 17, Krapini 16, Bilogori, Križevcima, Osijeku i Puntijarki 12, Bjelovaru 10 Pargu 8 mm itd.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti su izmjerene u noćnim i jutarnjim satima (od 4°C na sjeverozapadu do 7°C na istoku Slavonije). Od sredine dana  temperature su u većem dijelu unutrašnjosti pale i imale su vrijednosti   malo iznad nule (1 do 3 °C). U višem gorju se cijeli dan zadržala temperatura ispod 0°C.

Na Jadranu je  subota bila uglavnom suha,  tek je mjestimice bilo malo kiše (uglavnom u noći od petka na subotu). U Dalmaciji je bilo i sunčanih razdoblja. Najviše dnevne temperature su duž većeg dijela obale bile dvoznamenkaste i kretale su se od 10°C na sjever do 16°C u Dalmaciji (Dubrovnik, Makarska). Na Jadranu je puhala  bura, ali za razliku od petka nije stvarala probleme u prometu.

Remetinec kod Novog Marofa – foto: mmalta13/Crometeo forum

 slika

slika

slika

Jak snijeg u Trnovcu Bartolovečkom . 24.1.2015. Foto: Tihomir Županić

Snježna idila na bregima iznad Tuhovca u Zagorju. 24.1.2015. Foto: Mihael Dubovečak

Snježni ambijent iz zaleđa Novog Vinodolskog, 24.1.2015. Foto: Goran Gajić Photography

Čarolija splitskog zalaska, 24.1.2015. Foto: Marino Ninčević

Negdje zima, a negdje uživanje na suncu na plaži, kad danas na splitskim Bačvicama, 24.1.2015. Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

Zalazak iz Gornje Podgore, u daljini Hvar, 24.1.2015. Foto: Ivan Huljev

Snijeg na Bilogori gdje ga ima do deset cm na vrhu. 24.1.2015. Foto: Mirko Hanžeković

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned