Saturday, Jul. 11, 2020

EKSTREMAN kraj godine: Ciklona Ines donosi snijeg, buru i opasnu polarnu hladnoću!

Autor:

|

26.12.2014

|

Kategorije:

EKSTREMAN kraj godine: Ciklona Ines donosi snijeg, buru i opasnu polarnu hladnoću!

Zadnji dani tekuće godine donose ekstremne vremenske prilike! Dan Božića posljednji je u nizu natprosječno toplih dana. Tako su na dijelu Jadrana tijekom četvrtka dosezale 16, a u Slavoniji 15°C. Takve temperature zraka do kraja godine, a vjerojatno i znatno duže neće se ponoviti.

Najviše dnevne temperature zraka 25.12.2014. (DHMZ)
Clipboard01

Prva promjena vremena već je nastupila u noći na petak s hladnom frontom i slabo izraženom ciklonom koju je Crometeo tim nazvao Hektor. Prodor nam je tijekom noći stigao sa sjeverozapada i širio se prema istoku i jugu zemlje. Kiša je u planinama prešla u snijeg, nekoliko centimetara novog snijega tijekom noći palo je na Sljemenu.

Dok će nas ova ciklona brzo nastupiti, a vrijeme se samo prolazno stabilizirati, već u drugom dijelu subote dolazi znatno jača ciklona koju je Crometeo tim nazvao Ines. Ona će se tijekom petka nalaziti nad Irskom i tlakom zraka oko visokih 1020hPa u njenome centru. Ciklona će se zatim svojim centrom preko zemalja Beneluksa kopnom spustiti do Genovskog zaljeva, gdje će se brzo produbiti i donijeti nam jaku promjenu vremena. Dio zemlje dobit će obilan snijeg, a snijega će na sjevernom Jadranu ponegdje biti i do obale. Premještanjem centra ciklone od Jadrana prema jugoistoku, u nedjelju će na Jadranu jačati bura koja će do kraja dana ponegdje imati orkanske udare, i to ne samo podno Velebita.

O dramatičnosti promjene vremena svjedoči očekivani pad tlaka zraka na našem području u dane vikenda. Uzmimo primjer Splita. U subotu ujutro, u 8 sati, predviđeni tlak zraka na razini mora, po modelu ECMWF, iznosit će visokih 1021 hPa. 24 sata kasnije, u nedjelju u 8 ujutro, očekuje se 995 hPa na razini mora u Splitu. Radi se o padu tlaka zraka od iznimno rijetko viđenih ~26 hPa u 24 sata.

 Očekivani tlak zraka u subotu u 8 sati ujutro (ECMWF)
36 21 IT

 Očekivani tlak zraka u nedjelju u 8 sati ujutro (ECMWF)
60 21 IT

Između ciklone nad jugoistočnom Europom i blokirajuće anticiklone nad zapadnom i sjevernom Europom, nad našim će se područjem uspostaviti vrlo hladno sjeveroistočno i istočno visinsko strujanje koje će nam s područja Rusije donositi izrazito hladnu kontinentalnu zračnu masu.

Šok za organizam, pripazite!

Od ponedjeljka do Nove godine očekuje nas najhladnije razdoblje u 2014. godini. Čak će uz obalu temperature zraka noću ponegdje padati ispod -5°C, a nije isključena mogućnost da se ponegdje padnu apsolutni minimumi za mjesec prosinac. Suludo bi bilo da mjesta koja su ovoga prosinca već zabilježila najviše temperature od početka službenih meteoroloških mjerenja do kraja godine obore i “donje” apsolutne temperaturne rekorde. S obzirom da nas je dosadašnji tijek zime potpuno “razmazio” visokim temperaturama zraka, ovako izrazit i ovako nagli pad temperature zraka, koji nas očekuje sljedećih dana, bit će pravi šok za svaki organizam, Čak i za vrijeme kraćeg izlaganja niskim temperaturama zraka, valja se toplo obući i odjenuti.

Očekivana sinoptička situacija 26,27,28. i 29.12.2014. u 13 sati (UK Met Office)
21123958

21124891

21125871

21130162

 Zaštite biljke, životinje, pripremite ogrijev, očekuju se veliki problemi u prometu

Stanovnici unutrašnjosti zemlje naviknuli su na povremene zimske prodore vrlo niskih temperatura zraka, no kada temperature zraka na Jadranu počnu padati ispod -5°C, čak s mogućnošću približavanja -10°C, onda se radi o izvanrednom meteorološkom događaju. Do toga mogućeg scenarija valjalo bi odraditi pripreme za tako niske temperature zraka. To znači da zaštiti biljke osjetljive na niske temperature i snažan vjetar, također bolje zaštiti životinje koje će biti izložene nadolazećoj hladnoći. Valja provjeriti izolaciju na kućama, ako to nije učinjeno zaštiti otvorene cijevima vodovoda, radi opasnosti od pucanja cijevi. Zimska oprema, antifriz samo su neka od obveznih artikala za automobile, a lopate i ostala pomagala za čišćenje snijega bit će potrebni u dijelovima zemlje. Grijati se nije jeftino, ali valja očekivati da će sljedećih dana trebati puno topline za zagrijavanje kuća i prostora. Na Jadranu se očekuju povremene veće poteškoće u prometu zbog vjetra. Kako cestovnog, tako i prometa morem. Probleme će stvarati i jugo i bura.

Unutrašnjost zemlje

Na blagdan sv. Stjepana promjena vremena. U noći i ujutro posvuda oblačnije, vjetrovito i osjetno hladnije. Povremeno su moguće oborine, najmanje se čini na sjeverozapadu Hrvatske. Više oborina u Gorskom kotaru i Lici gdje će pasti snijeg, možda više od 5 cm, a malo snijega može biti i na Kordunu, Banovini i u Slavoniji, ali vjerojatno bez pokrivača u nizinama. Već prijepodne na sjeverozapadu djelomično razvedravanje pa će biti i dužih sunčanih razdoblja. Poslijepodne se i drugdje može djelomično razvedriti, a samo je ponegdje još moguć kraći pljusak susnježice ili slabog snijega. Puhat će povremeno umjeren, u Lici i Gorskom kotaru mjestimice i jak sjeveroistočnjak, u Slavoniji sjeverozapadnjak. Temperatura tijekom dana od 2 do 6°C, u gorju i niža, a navečer uz postupno razvedravanje posvuda još hladnije, vjerojatno i malo ispod nule.

U subotu većinom suho, djelomično sunčano i hladno. Više sunčanih razdoblja u prvom dijelu dana. Poslijepodne naoblačenje sa zapada, Gorskom kotaru i Lici počet će snijeg koji će se navečer širiti na središnju Hrvatsku. U noći na nedjelju snijeg će jačati i biti obilan te se postupno širiti i na Slavoniju. Tijekom subote puhat će povremeno umjeren južni i jugoistočni vjetar, u Gorskom kotaru jak jugozapadni, u Slavoniji još ujutro umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -1, u gorju i do -10°C. Najviša dnevna u nizinama od -1 do 3°C, u gorju hladnije.

Nedjelja nam donosi pravu snježnu oluju. Najviše snijega, prema materijalima dostupnim u trenutku pisanja prognoze, past će u noći i prijepodne u Lici, Gorskom kotaru i središnjim predjelima. U gorju mjestimice više od pola metra, a u nizinama možda i preko 30 cm, osobito na karlovačkom području. Očekuje se snježna mećava uz jak i olujan istočni, zatim tijekom nedjeljnog jutra sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne sjeverni uz slabljenje snijega. U Slavoniji količina snijega još nije usuglašena, ali također bi moglo pasti više od 20, ponegdje i više od 30 cm uz jak sjeveroistočnjak. Temperatura zraka cijeli dan od -5 do 0°C, u gorju i do -10 Celzijevih stupnjeva. U noći na ponedjeljak razvedravanje sa sjeverozapada uz slabljenje vjetra.

U ponedjeljak ujutro još slab snijeg na istoku, a zatim će posvuda biti većinom suho i djelomično sunčano te vrlo hladno. Vjetar povremeno umjeren sjevernih smjerova, do kraja dana bi trebao potpuno prestati. Jutarnja temperatura u gorju od -14 do -9, u nizinama od -10 do -5°C. Danju od -7 do -3 stupnja, u gorskim krajevima oko -10°C.

U utorak većinom suho uz promjenjivu naoblaku i vrlo hladno. Ponegdje vrlo slab snijeg, uglavnom u gorskim krajevima. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak, na udare ponegdje i olujan sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -15 do -9°C, uz vedru noć bez vjetra po kotlinama možda i oko -20°C. I danju vrlo hladno s temperaturom od -7 do -3 Celzijeva stupnja, u gorju oko -10°C.

Slično vrijeme očekuje nas i u srijedu, na Staru godinu. Uglavnom suho, moguća su sunčana razdoblja, vrlo hladno i vjetrovito. Temperatura zraka slična onoj u utorak, a u jutarnjim satima može se ponegdje u kotlinama spustiti i do -25°C ako noć bude vedra i tiha. Vrlo hladno i suho vrijeme trebalo bi biti i u novogodišnjoj noći i na prvi dan 2015. godine. Ukoliko planirate doček na otvorenom računajte na vrlo vrlo niske temperature.

 Jadran

Petak će početi promjenjivo, u noći ponegdje uz kišu, rijetko gdje i uz grmljavinu, u planinama i malo snijega. Tijekom jutra oborine će prestajati. Razvedravanje će već ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, brzo će se širiti na Dalmaciju, najkasnije na južnu. Puhat će umjerena do jaka bura, ujutro podno Velebita, a navečer podno Biokova i olujna. Na moru popodne može biti tramontane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 6 do 9°C u zaobalju, od 9 do 14°C uz obalu i na otocima.

Subota će početi pretežno sunčano. Sredinom dana na sjevernom Jadranu postupno jače naoblačenje, do večeri će se proširiti na Dalmaciju. Počet će kiša, a u zaobalju ponegdje biti i snijega, na sjevernom Jadranu iznad 300, a u Dalmatinskoj zagori iznad 500 metara nadmorske visine. Navečer će oborine mjestimice biti obilne, praćene grmljavinom. Ujutro će puhati bura i tramontana koja će još u Dalmaciji biti jaka, brzo će oslabiti. Jugo će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, popodne će se prošiti na Dalmaciju i brzo jačati. Navečer će u Dalmaciji jugo ponegdje doseći olujni prosjek, a mogući su orkanski udari preko 120 km/h. Kasno navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana vjetar u okretanju na jugozapadnjak i zapadnjak kada je moguća ciklonalna plima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od -1 do 6°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C.

Nedjelja će oblačnija biti u prvom dijelu, osobito u noći kada će mjestimice pasti preko 40 litara kiše, a u višim planinama zaobalja i preko 30 cm snijega. Na sjevernom Jadranu snijeg je u noći i ujutro moguć ponegdje do mora, u Dalmaciji će padati samo u planinama i višim dijelovima Zagore. Prestanak oborina i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, postupno će se danju širiti na Dalmaciju. U srednjoj i južnoj Dalmaciji će još u početku puhati jako i olujno jugo, na sjevernom jaka do olujna, podno Velebita i orkanska bura, a između će prolazno biti vjetra zapadnih smjerova, popodne na jugu Dalmacije i lebića. Do kraja dana umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura s orkanskim udarima proširit će se na cijelu obalu. Jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu od -6°C ponegdje u zaobalju do 6°C na vanjskim otocima, u Dalmaciji od 0°C na kninskom do visokih 13°C ponegdje na otocima južne Dalmacije. Sredinom dana od 0°C podno Velebita do 13°C na krajnjem jugu Dalmacije. Navečer posvuda daljnje jače zahlađenje.

Od ponedjeljka do vikenda na Jadranu će biti uglavnom suho uz barem pretežno ili djelomično sunčano vrijeme. Slab snijeg padat će povremeno u podvelebitskom kanalu, ali će ga povremeno biti čak na otvorenom moru ili vanjskim otocima. Puhat će jaka bura, podno obalnog gorja olujna s orkanskim udarima. Iz dana u dan bit će sve hladnije pa će najviše dnevne temperature biti u zaobalju od -6 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Noćne temperature zraka bit će izrazito niske. Posvuda će biti ispod 0°C, čak i na otocima. Uz obalu se očekuje da će se noćne i jutarnje temperature zraka ponegdje spuštati ispod -5°C, što je vrlo rijetko. U Zaobalju će povremeno biti hladnije i od -10°C.

Ekstremno hladno vrijeme očekujemo na Staru godinu i u novogodišnjoj noći. U zaobalju se očekuju temperature zraka niže od -10°C, a uz obalu i na otocima od -8 do 0°C. Puhat će jaka i olujna bura koja će sve navedene dane činiti hladnoću još izraženijom!

Slabljenje bure očekuje se tek od petka, ali će se zadržati iznimno hladno.

126 7 IT

Temperaturna odstupanja od klimatološkog prosjeka posljednjeg dana godine (ECMWF)
ECM100 144

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić