Tuesday, Aug. 11, 2020

Ekstremne oborine u Alpama

Autor:

|

05.11.2014

|

Kategorije:

Ekstremne oborine u Alpama

Sredozemna ciklona koju samo nazvali Benjamin, u protekla dva dana donosi ekstremne meteorološke prilike na sjevernom Mediteranu i u alpskom području. Po podatku objavljenom na facebook stranici  Severe weather Europe u sjeveroistočnoj  Italiji  je na postaji Malga Valine (1346 metara nadmorske visine) u zadnja 24 sata je palo 410 litara kiše po kvadratnom metru (na temperaturi od oko 8°C). Ukupno je u 36 sati palo 475 litara.

u slijedeća dva dana se na tom području Julijskih Alpi očekuju vrlo velike količine oborine.  Slovenski ARSO upozorava da bi do do subote u planinama zapadne i južna Slovenije moglo pasti više od 200, ponegdje  i više od 300 litara oborine na kvadratni metar.

U protekla 24 sata vrlo velika količina oborine je pala i u Švicarskoj.  Po podacima sa Ogimeta u zadnja 24 sata (do 20 sati u srijedu) na 19 meteoroloških postaja u Švicarskoj je izmjereno više od 100 litara oborine. Najviše, na postaji Locarno-Monti 182 litre oborine. U večernjim satima snijeg se u dijelovima Švicarske spustio i do nadmorske visine od 500 do 600 metara.

U najvišim predjelima Alpa  pala je velika količina novog snijega. Tako je na planini Mt. Cervino (4478 metara) na granici Švicarske i Italije tijekom dana palo više od metar novog snijega.

Mt. Cervino (Italija) – foto: Severe Weather Europe

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Ned