Saturday, Aug. 8, 2020

Fenomen: Kada se jugo i bura sudaraju u nekoliko metara! (FOTO)

Autor:

|

02.12.2014

|

Kategorije:

Fenomen: Kada se jugo i bura sudaraju u nekoliko metara! (FOTO)

Rt Ploča, odnosno punta Planka, poznata je razdjelnica vjetrova na Jadranu. Najistureniji je to dio obale prema otvorenom moru Jadrana, pa ne čudi da je upravo to jedno od najizloženijih područja obale snažnim vjetrovima s mora. Vrlo često upravo ova točka na Jadranu dijeli jugo od bure. Ipak, zadnjih dana punta Planka, kao i cijela Dalmacija, bila je izložena jugu koje je povremeno na nekim lokacijama imalo olujne udare preko 100 k/h.

Granica bure i juga pomakla se znatno sjevernije, a tijekom ponedjeljka nalazila se točno kod Senja. Prognostički model Crometeo WRF izvrsno je “skinuo” situaciju s vjetrom tijekom ponedjeljka; u Senju i dalje obalom prema Kvarneru i Istri puhala je bura, a južnije od Senja puhalo je jugo.

Fotograf i član Crometeo tima, Nino Salkić, ima je priliku tijekom ponedjeljka svjedočiti nesvakidašnjem prizoru na senjskoj rivi. Sa sjeverne strane mola bjesnika je bura sa svojim karakterističnim valovima koje je bura otpuhivala od obale, a s njegove južne strane puhalo je jugo i zapljuskivalo valove o njegove zidove.

Bura i jugo na istoj fotografiji: Senj, 1.12.2014. Foto: Nino Salkić

Prognozirana brzina i smjer prizmenog vjetra tijekom ponedjeljka (Crometeo WRF)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić