Monday, Jul. 6, 2020

FOTO-VIDEO putopisna reportaža – “Kemtrejlsi: jučer, danas, sutra”

Autor:

|

04.07.2014

|

Kategorije:

FOTO-VIDEO putopisna reportaža – “Kemtrejlsi: jučer, danas, sutra”

U cijelosti i sa zadovoljstvom prenosimo tekst našeg  uvaženog člana Crometeo Tima  Aleksndra Kuzmanovića  od milja zvanog Singapurac s njegovog bloga:  http://vamostamos.blogspot.com/, a uz njegov blagoslov.

Ovo je samo putopisna reportaža pa smo je odlučili prenijeti izvorno, zbog boljeg doticaja sa stvarnošću autora i čitatelja. Dakle, tekst je autentičan i u cijelosti izvorno prenesen s bloga.

Kemtrejlsi: jučer, danas, sutra

Lako je samo sedeti u kabinetu i zauzimati mišljenje. Treba otići na teren,među običan narod pa videti pravo stanje ,tj snimiti stanje po dubini da se tako izrazim.
Nakon neuspešnog lobiranja kod nadležnih da mi odobre službeni put u cilju istraživanja kemtrejlsa ,jer narod samo o tome priča, te ja kao profesionalac moram pružiti odgovore , i ne mogu mirno spavati dok se ne daju široko prihvaćeni odgovori,donosim jedninu moguću odluku da sam finasiram put.

Put me vodi autom do aerodroma i usput sasvim slučajno držim uključenu moju omiljenu radio stanicu. Već ranije spominjanu dvesta dvojku. Olga Kepčija,ima svoja dva sata inspiracije i vodi program pod nazivom ” “Snežana i sedam patuljaka ” a sve u sklopu nadolazećeg rođendana 202-ke. Poenta emisjije je da se odredi ko je Snežana, a u tom danu mi manje ni više nego Azra, a onda u svakom bloku pesama na dve tri Azrine pesme ide po dve pesme od izabranih grupa ,tj svaka bivša SFRJ republika je davala jednog predstavnika,uprošćeno rečeno. Slovenija  dade tom prilikom na oltar slobode Pankrte i to “Bandiera Rossa”. Iz milion i jednog razloga ova pesma mi se učinila više nego adekvatnom za ovu priču na blogu, em me čeka teška borba za kemtrejlse pa mi treba tako jedna borbena pesma da mi vazdigne moral, em idem u Italiju,a pesma je u orginalu italijanska narodna. Sve se uklopilo.

Negde u traverzi Livna ugledali smo i  prve kemtrejlse. Već tada mi je bilo jasno da investicija u službeni put  ima smisla. Navataću se kemtrejlsa za dva života. Iako sam već upisao preko 500 letova, tada sam prvi put video uživo kemtrejls. Dva, tri minuta nakon prvih kemtrejlsa ,iznad Splita sam video ukrštene kemtrejlse. Najveću od svih misterija. Za one koji nisu upoznati sa problematikom kemtrejlsa, ukršteni kemtrejlsi su  prema nekim ozbiljnim autorima  u stvari najotrovniji i najopasniji po stanovništvo. Zašto baš iznad Splita?

Sletanje u Rim ,standardno, a bus koji nas je pokupio na platformi je bio šok. Ja prljavija sedišta u životu nisam video. Ali onda pogledam levo i  desno oko sebe i shvatim, Thai ovde, Singapore Airlines onde, pet šest američkih aviona, stotine drugih, turista milijardu. Zar neko stvarno misli da su bitna sedišta u busu koji saobraća po platformi? Kome se ne svidja ne mora ni ići u Rim. To je otprilike logika talijanskih turističkih radnika. I može im se.

Nadjem bus prema Ostiji,planiranoj destinaciji, i za divno čudo ostanem iznenadjen niskom cenom ,jedan euro i trideset. Ispred busa, vozačica. Stoji i puši. I iako je moj instikt dobro proradio ” ne veruj ženi koja puši Drinu bez filtera” ipak sam se oslonio na njenu procenu da je moj kamp blizu tu gde ona staje na nekoj stanici u samoj Ostiji.

Pomoći će mi još neki likovi koji zajedno sa mnom ulaze u bus, koji su  došli da prisustvuju aeromitingu poznatijim pod nazivom ” Roma air  Show 2014 “,  mada ,to moram naglasiti, da su njihovi motivi bitno drugačiji od mojih. Oni su tu da bi uživali u letenju i malo da se odmore od redovnih ovabaveza, a ja sam, kao što sam već naglasio u specijalnoj misiji ” potraga za proizvođačima kemtrejlsa” . I kao i svaka zmija ,ista se mora tući u glavu. Zato sam i zamaskiran kao vazduhoplovni entuzijasta, ne bi li došao do podataka. Imena, prezimena, kućnih ljubimaca ,bankovnih računa, ovih što direktno proizvode kemtrejlse. Svaka informacija je bitna, i svaka se mora proveriti. Kemterjsli su zlo i naopako. Ali idemo redom.

Kaže vaozačica, ta tvoja ulica ti je odmah iza čoška levo,uz obalu. E to njeno “odmah” je u stvari bilo 6/7 kilometara.
Mesto Ostia je grad, sa ogromnom promenadom i plažom na jedno 40 km od Rima,i predstavlja glavno dnevno izletište za Rimljane i ostale građane regije Lacio. Sve u svemu, plaža dugačka ne manje od 8km,ravna, proteže se generalnim pravcem sever jug, odsečena, peščana, jednostavna za pristup kako za kupanje tako i za dolazak. Celom dužinom mesta ,a i dalje, ide gradski bulevar sa 6 traka, pešakim stazama, trotoarima,drveće i sl, sa jedne strane je plaža, a sa druge prvi red zgrada, a ostatak mesta je unutra. Plaža je kompletno izdeljena kao na neke placeve npr, gde svaki plac predstavlja mikro uredjenu plažu sa ležaljkama, kafićem ,spasiocem, i ostalim sadržajima. Nisam siguran za sve detalje ,ali ne plaća se ulaz na te plaže, ali otprilike moraš biti ili član tog kluba, ili iznajmiti ležaljku /suncobran i sl. Ja lično nisam imao potrebe za tim kombinacijama, jer kako sam već rekao ,drugim povodom sam došao u Ostiju, te me uživanje baš nije ni  interesovalo.

U neko doba stižem u kamp, koji je otprilike na kraju mesta, gledano prema jugu. Ostavljam stvari, preuzimam bungalov, u skladu sa plaćenim i sa mojim ličnim očekivanjima i mogućnostima.
Izlazim na plažu, opet ponavljam da nisam radi uživanja tu, već čisto da bih se maskrirao. Ušunjam se medju ostale turiste i izletnike, spustim peškir, procenim  pravce u kojima će bacači kemtrejlsa ( neki autori ih čak nazivaju i avionima  ) leteti, i bacim se  na posao osmatranja. Da ne bih skretao pažnju na sebe, počnem da radim što i ostali tuirsti. Kafa, grickalice, kupanje, malo se mažem, pa koji red knjige.Klasično Tirensko smaranje. I čekam.

U najavljeno vreme počne letački program. Ovo kada kažem najavljeno vreme, u stvari mislim na vreme koje su organizatori objavili plus uračunato južnoevropsko kašnjenje. Ipak smo na jugu Evrope a ne u Nemačkoj. Jasno je svima kao dan da je u Nemačkoj sigurno bolja organizacija,. ali je upitan model kupaćih gaća i izgled predstavnica lepšeg pola na jednoj i na drugoj lokaciji. Kako sam u tajnoj misji više mi prija oku latisnka lepota,a za prave  kemtrejlse se isplati i čekati.

To okupljanje bacača kemtrejsla se održava tradicionalno svake godine, čak je i Jugoslavija uzimala aktivno učešće svojevremeno, dok je bila u mogućnosti da ima bacače kemtrejlsa, i što je važnije ,pojedince koji umeju da bace kemtrejls, gde treba i kad treba. Danas mi više nemamo ni bacače kemtrejlsa niti one koji upravljaju istima.  To su naša suštinska razmimiolaženja sa razvijenim svetom.
Nije mesto i vreme da žalim za prošlim vremenima, te ćutim i pravim se da uživam.
Užinavciju mi olakšava, osim onih spomenutih kupaćih, i knjiga koju sam taj dan dobio na recepciji Kampa ” Over the edge of the world” o putovanju Fernanda Magelana, oko sveta. Da kuriozitet bude veći, ta knjiga je stajala kod recepcije kampa, ostavljena od strane nekog prijašnjeg turiste, za neke buduće turiste, ili ako neko hoće da je prisvoji, takodje je društveno prihvatljivo. Ja sam jednostavno bio prinudjem da za istu pitam i da je prisvojim te bih zamolio moje čitaoce ako budu išli u kamp u Ostiju , da ponesu neku knjigu, i tamo je  ostave. Možda nekad nekog obraduju kao što je mene obardovala ta knjiga.
Taj detalj, uz onaj detalj sa početka priče o  neverovatnom izboru pesama na 202-ci  mi je bio indikator da putovanje ima smisla i da sam pravovremeno investirao u istraživanje kemtrejlsa.

Prvi bacači kemtrejlsa su se pojavili oko podneva, i to predstavnici dva, tri ozbiljna evropska proizvodjača i distributera kemtrejlsa. . Holandjani sa svojim bacačem kemtrejlsa, američkog proizvođača Lokid Martin poznatog pod tajnom vojnom oznakom F 16,pa Švajcarci sa svojim bacačem kemtrejlsa američkog proizvodjača Boinga F 18 C , te poljaci sa ruskim bacačem kemtrejlsa MIG 29. Možda  je bio još neki medjunarodni bacač kemtrejlsa ali nisam  upamtio. Kada sam video F 18,ljubav moju iz strudentskih dana, a odmah zatim Tornado ,koji nije bio moja ljubav nego smisao života, te najnovija romansa oličena u liku i delu Eurofjatera ,poznatijeg kao Tajfun ,sve ostalo sam na trenutak zaboravio. To me naravno nije sprečilo da dokumentujem kemtrejlse koje oni izbacuju ,da imam corpus delict, ali sam morao radi ostalih u okolini da se pretvaram. Glasno sam cikao i vriskao. Bacanje maske je uvek 50% dobro obavljenog posla.

Pošto su malo imali pauze izmedju bacanja kemtrejlsova, koristio bih tako retke trenutke da se operem u Tirenskom moru, koje nije ništa posebno verovatno zbog činjenice da je plaža peščana , a dan sa jakim vetrom , pa su talasi bili takvi  da upšte nisam morao plivam. Udjem u vodu i pustim da me talasi bacaju na sve strane. Umalo nisam završio na vrhovima onih italijanskih borova, tako karakterističnih za tu regiju.

Po završtku letačkog programa, da upotrebim izraz koji kemtrejls zaverinici koriste da bi zamaskirali svoju pravu aktivnost, standardne dužnosti i obaveze jednog radoznalog turiste. Večera, šetnja po gradu, kafa , sladoled (onaj od nane bih preporučio svakome ) i slično. Ovim  standardnim dužnostima bih dodao i činjenicu da dok se održava spomenuti festival okupljača prozvodjača kemtrejlsa, čitava industrija koristi tu priliku da napravi mali sajam, koji se u princuipu svede,na proračunatu aktivnost na zavodjenje novih sledbenika bacača kemtrejlsa ,kao i  onih koji aktivno pomažu bacačima kemtrejlsa na pripremi,planiranju i izviodjenju bacačkih opereacija, jer kao što je i laicima poznato ,nije moguće samostalno izvoditi komplikovane zavere. Bacanje kemtrejlsa je u stvari složen proces u kome učestvuje na desetine ili čak stotine raznih profesija i zanimanja ,i gde svaki šraf ima svoje mesto i od pojedinačnog funkcionisanja svakog od tih šrafova i zavisi ukupan efekat bacanja kemtrejlsa. Nije svejedno da li se kemtrejlsi bacaju bezbedno, redovno i efikasno ili ne  ! Moderan biznis ne prašta greške.

Naredni dan opet ista meta isto odstojanje ,samo sada prilazim jedno dva kilometra bliže centru dešavanja kako bi prikupljanje dokaza bilo lakše a kvalitenije. Prethodni dan a i veče, sam snimio idealnu lokaciju. To je plaža koja pripada Aronautica-i Miliatre -prevedno na srpski renomirana  italijanska firma za proizvodnju i distribuciju kemtrejlsa. Ona ima svoju plažu, koja je  locirana baš na pravom mestu. Dovoljno daleko od gužve a dovoljno blizu da se vidi baš sve vezano za sam proces bacanja kemtrejlsa. Dodamo li tome činjenicu da je espreso čitavih 45 euro centi i Bog te veslio.

Malo kupanja, malo čekanje i negde popodne počinje. Raspored kao i prethodni dan, holandski, poljski,pa švajcarski bacači kemtrejlsa. Akrobatika ,kojom oni u stvari pokrivaju osnovnu aktivnost na solidnom nivou, izdvojio bih napadne uglove švajcarskog bacača kemtrejlsa F 18 na kome on vrši svoju aktivnost. Brat poljak, sve unutar očekivanog standarda, ali bez zvona ili eventualnog probijanja zvučnog zida u vertikali. Volim ja slovenskog brata, ali dragi brate taj bacač kemtrejlsa ima još veće mogućnosti, mada donekle razumem uzdržanost poljskog tima,”  gde ćeš pokazati aerodinamičku superiornost na tudjem terenu ,zar ne brate slovenski? ”

I ti taki mali bacači kemtrejlsa mogu da ispuste otvrovne kemtrejlse, a iskusno oko može da zapazi i nekoliko različitih boja kemtrejlsa. Dok je recimo kod švajcaraca plavičast kemtrejls, što verovatno potiče od boje alpskog vazduha, dotle je holandski beo ,ali zato gust, te slovenski crn, verovatno baziran na ugljenovodonicima  nafnih škriljaca. Šta sve neće izmisliti proizvođači kemtrejlsa, samo da bi se svideli širim narodnim masama?
Posle nastupa inostranih pojedinaca, red je bio i da domaćin sam pokaže šta ume i šta ima. Za ovu priliku domaćin nas je ispoštovao sa tri svoja najznačajnija bacača kemtrejlsa . Osrednji AMX, vrhunski Tornado, i state -of the- art Tajfun. Modernost Tajfuna se baš kod kemtrejlsa vidi. Kod njega su oni steltovi-nevidljivi. Dodamo li neprevaziđenu opremljenost elektronikom uz kvalitetne aerodinamičke sposobnosti, i dobijamo pravog naslednika čuvenog bacača kemtrejlsa ,Tornada.

Najlepše sam i ostavio za kraj službenog dela. Grupni bacači kemtrejlsa (kod pojedinih insotranih autora sreće se takodje i pojam akrogrupa.p.a.  ). Tu je umetnost rokanja kemtrejlsa  dovedena do savršenstva. Šest, osam pa čak i deset bacača kemtrejlsa odjedared formira zavesu kemtrejlsa ,opet sve zamaskirano akrobatikom i perfekcijom.

Prvi i na oko najlepši, francuzi. Patroulle de France. Njihovi bacači kemtrejlsa Alpha jet-ovi . Na početku deluje kao štrajk francuskih administrativnih radnika. Jedan kao nešto vrti ispred publike ,a ostali se nešto nećakju kao seoska snaša pred udaju. Te dolaze ,odlaze, pa kao hoće, pa neće, pa nije im ispalćen regres, pa jeste čast u pitanju, ali kad su sve to prevazišli, i isterali sindikalnu pravdu, priđoše obali i svi zajedno napraviše takvu frku i strku, da sam ja pomsilio bar jedno deset puta da će se zveknuti. Mislim da je samo francuzima i jasno kako se nikad ne bocnu međusobno. Da prevara bude potpuna kemtrejsli su im obojeni u boje zastave ,plavo, crveno, belo. Lično se kladim da je plavi kemtrejls najotrovniji.

Kada su oni otišli, stigli su domaćini. Kodnog naziva Frecce Tricollori . Kao da su ih iluminati smišljali.
Tu dolazimo do krucijalne prednosti lokacije na kojoj sam se nalazio. Odmaralište Aeronatice Militare. Osim što su svi oko mene bili ili vojna lica ili žene vojnih lica, a one su u pojedinim aktivnostima i znanjima kvalifikovanije od samih vojnih lica, te sam znao u svakom trenutku gde treba da gledam i glavnina okretanja je bila baš oko tog objekta. U pojedinim trenutcima delovalo je da solistu grupe mogu za rep da uhvatim. Pomenuti gosti koji su  sa ushićenjem govorili : “SOLISTA” što je bila indicija da pratimo solistu, Gruppo Sinistra ili samo Gruppo to znači da grupa radi nešto ( najčešće u stvari samo bacaju kojekave kemtrejlse ) itd. Izvodjenje vrh od vrhova, stalno se nešto dešava, dugo koriste iste bacače kemtrejlsa tako da im je nastup, i trovanje kemtrejslima doveden do savršenstva. Obratiti pažnju na zelene u kombinaciji sa crvenim kemtrejlsima.

Oni kojima je Rim daleko imaju u našoj reportaži Dvougao -La Republica objašnjenje gde i kako mogu posetiti bazu u kojoj su locirani ti italijanski bacači kemtrejlsa a to se u kombinaciji sa nekim drugim lokacijama u severnoj Italiji može uklopiti kao lep produžen vikend za one stanovnike Evrope kojima  ne treba google translate da bi razumeli tekstove  ovog bloga.

Bili su takodje najavljeni španski bacači kemtrejlsa, Patrolla de Aguila, ali što se oni nisu pojavili   verovatno prevazilazi  društveno-političke okvire ovog inače liberalnog bloga.
Nepravedno bi bilo zapostaviti i čitav niz manjih bacača kemtrejlsa ,koji su upotpunjavali program , i dodavali kemtrejlse,diskretno ali konstatno. Za rubriku ” Stanislave obrati pažnju ” Italijanski transportni bacač kemtrejlsa Spartan, radi petlju i valjak.

Ostatk večeri ,standardno Apenisnko smaranje. Jedi, pij, šetaj, foliraj se kako uživaš u lepoti zalaska Sunca, na rimskom izletištu i sumiranje utisaka.

Dokaz da su kemtrejsli štetni. Boja neba! Nemoguće je istu postići bez kemtrejlsa. 

Da li sam više informacija i dokaza mogao  prikupiti   u dva ipo dana? Teško.
Da li ima smisla boriti se za pravdu i istinu o svom trošku?
Uvek.
Naročito kad su svetske zavere u pitanju.

Napomena: U toku završne obrade, naletim na nekoliko svojih ljubavi odjedared, kad oće ono oće.

 

Nije red da se na kraju ove divne reportaže ne zahvalim autoru jednom pjesmicom za sve ljubitelje kremtrjlsova u celini.

Komentari

Share This Article

Related News

U lovu na pomrčinu Sunca
Samo u Dalmaciji: Kako su snijeg i led odrasle ponovno učinili (sretnom) djecom!
Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

O Autoru

Joško Markov