Tuesday, Jul. 14, 2020

Fotogenični proljetni tjedan

Autor:

|

20.05.2018

|

Kategorije:

Fotogenični proljetni tjedan

Druga svibanjska dekada, osobito dani oko sredine mjeseca su našim krajevima donijeli proljetni ugođaj, primjeren dobu godine. Podsjetimo da   je početkom travnja počelo razdoblje iznadprosječno toplog vremena tijekom kojeg su u mnogim mjestima zabilježeni novi apsolutni temperaturni rekordi za travanj.

Iznadprosječna toplina se nastavila i u prvoj dekadi svibnja. Promjena  je nastupila početkom druge dekade kada se preko naših krajeva premještala ciklona s pripadnom frontom, a iza nje se nastavilo kruženje vlažnog i nestabilnog zraka.  Grmljavinski pljuskovi su bili česti i na moru i na kopnu, uz lokalno izraženija nevremena i na kopnu i na Jadranu.

Temperature zraka su se sredinom svibnja, nakon više od mjesec dana  spustile na vrijednosti koje su prosječne ili i ispod prosjeka za doba godine.  Najviše dnevne temperature , od ponedjeljka 14. do petka 19. svibnja 2018. nisu prelazile 25°C.

Na Zavižanu se u utorak 15. svibnja minimalna temperatura zraka spustila na -0.9°C. Bila je to prva negativna temperatura zraka na Zavižanu još od 7.travnja 2018. kada je izmjereno -1.9°C.  Istog dana je u večernjim satima na vrhu Biokova temperatura pala na 0°C, a kiša je prešla u snijeg.

Po podacima DHMZ-a u zadnjih tjedan dana (13.-20.5.2018) najviše kiše je palo u Rijeci, 92.9  litara na kvadratni metar. Gotovo polovica te količine (44 mm) ja pala u večernjim satima srijede 16. svibnja kada je Rijeku zahvatilo kišno nevrijeme.  Obilan pljusak, koji je trajao oko sat vremena je poplavio prometnice u zapadnom i središnjem dijelu Rijeke, dok je na istoku grada palo znatno manje kiše. Na obližnjem aerodromu Rijeka (Omišalj na Krku) kiša je te večeri i izostala. Ukupno je u prvih dvadeset dana svibnja u Rijeci palo 128 litara kiše. Time je mjesečni prosjek od 103 litre već premašen.

Od većih jednodnevnih količina kiše u proteklom tjednu izdvojimo i utorak 15. svibnja kada je u Malom Lošinju palo 56.5 mm, u Rabu 44 mm, a na Zavižanu 42.9 mm kiše.

Nevrijeme s jakom kišom i tučom je sredinom prijepodneva, u četvrtak 17. svibnja pogodilo i središnji dio otoka Visa. Automatska meteorološka postaja  Vis – Podhumlje je u četrdesetak minuta zabilježila 56 litara kiše na kvadratni metar. Na moru se formirala i pijavica koja nije ušla nad kopno.

Dan kasnije, u petak 18. svibnja je grmljavinsko nevrijeme s tučom zahvatilo i Otočac.  U Otočcu su tog dana  izmjerene 42 litre kiše na kvadratni metar. Ukupno je u svibnju već palo 137 litara kiše, što je najveća količina na DHMZ postajama.

U nastavku donosimo galeriju fotografija snimljenih tijekom proteklog tjedna, a koje smo objavljivali na stranicama Crometeo foruma i na Facebook stranici.

Naslovna slika:  17.05.2018. Pijavica kod Medulina – foto: Foto: Elvis Malagić

Kumulonimbus kod Biograda snimljen s Paga, 15.5.2018. – Foto: Danijel Palčić Photography

Za vrijeme zalaska sa Istočne strane stvorio se CB oblak koji se aktivirao između Biograda i Šibenika i donio spektakl munja i osvjetljenu kisnu zavjesu! 🙂 15.05.2018. Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Pijavica između otoka Mauna i Oliba snimljena s Paga, 16.5.2018. – Foto: Danijel Palčić

Poluraspadnuti shelf prilazi Pagu, 17.5.2018 – Foto: Danijel Palčić Photography

17.5.2018. Olujni oblak na moru između Cresa i Istre – Foto: Entoni Novosel photography

Pijavica ispred Visa, 17.5.2018. – foto: Cipro/Crometeo forum

Tuča na Visu –  17.5.2018. – foto: Cipro/Crometeo forum

Grmljavinski oblak kod Zagreba, 18.5.2018. – timelapse video: Mario Sekulić

Ljevkasti oblak u okolici Osijeka, 19.5.2018. – foto: Ivan Baboselac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned