Monday, Aug. 2, 2021

Fotograf s Pelješca snimio 200 kilometara udaljene vatrenjake

Autor:

|

07.09.2016

|

Kategorije:

Fotograf s Pelješca snimio 200 kilometara udaljene vatrenjake

Nakon što su ponajviše maslinari tjekom utorka ostali razočarani jer su oborine gotovo u potpunosti zaobišle Pelješac i Korčulu, fotograf Crometeo tima ipak je imao razloga za zadovoljstvo i to u vidu zabilježenog fascinantnog svjetlosnog fenomena, još uvijek nedovoljno istraženog i objašnjenog.

Radi se o vatrenjacima (Red sprites) koji nastaju i više od 70 kilometara iznad tla, odnosno iznad grmljavinskog oblaka, s izuzetno jakim električnim pražnjenjima, a sami su prvi put fotografirani tek 1989. i to slučajno.

Ivica Trojanović, lovac na oluje i član Crometeo tima s Pelješca, nije krio oduševljenje svojim prviom “ulovom” ovoga fenomena koji je zasad u Hrvatskoj fotografiran manje od 10 puta.

– Bezuspješno ih “lovim” već duže vrijeme jer ih je jako teško fotografirati pošto su obično zaklonjeni oblacima i traju ne više od 10 milisekundi. Zapravo su nevidljivi za samog promatrača, a njihova se prisutnost detektira tek naknadnim pregledom snimljenog materijala.

Ova ogromna crvena plamena “iskra” je nastala sinoć na oko 200 kilometara zračne linije jugoistočno od Pelješca, negdje oko Skadarskog jezera u Albaniji tijekom nevremena, na visini maksimalno 90 kilometara iznad tla. Pojava je zabilježena je u 22:34 s Vidikovca Gospe od Anđela na Pelješcu – ispričao je Trojanović za Dalmacija News.

Fascinantne i rijetke prizore snimljene sinoć s Pelješca pogledajte u priloženoj foto galeriji.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić