Thursday, May. 28, 2020

FOTOREPORTAŽA Od orkanske bure do jakih pljuskova snijega na južnom Velebitu

Autor:

|

16.04.2014

|

Kategorije:

FOTOREPORTAŽA Od orkanske bure do jakih pljuskova snijega na južnom Velebitu

Piše & foto: MARKO KATIĆ

Kakav meteorološki dan je bila srijeda! Buđenje uz zvukove olujne bure i pogled kroz prozor na burnu kapu iznad Velebita, kako se lagano odvaja od ove moćne planine!

Posolica lagano stvara bezbroj malih duga na moru. Divota od jutra. Rekoh, ovaj dan treba zabilježiti pokojom fotkom…

Kako dugo nisam bio na Tulovim gredama, to mi se činilo idealnim za fotografiranje današnjih događanja na nebu.

Putem prema Velebitu, vidio sam odmah da nisam pogriješio u odabiru lokacije. Burna kapa je i dalje skrivala neku čudnu kemiju koju sam jednostavno morao vidjeti iz bliza. Čim sam došao do crkve Sv. Frane u Podpragu, bura je opet pokazala svu svoju moć. Udari su bilo toliko jaki da je bilo pitanje da li uopće izaći iz auta i ovjekoviječiti divotu Velebita. Dvojba nije dugo trajala. Jednostavno su prizori bili jači od straha i udara bure.

Krenuo sam još bliže Tulovim gredama. Pogled je oduzimao dah. Ravni kotari kao na dlanu. Malo vlage u zraku, vidljivost idealna. Odjednom je sjever doslovno pocrnio. Znao sam da dolazi nešto ludo. I da, iznenađenje kakvo nisam niti najmanje očekivao. Pljusak! Ali ne bilo kakav pljusak. Pljusak snijega!! Adrenalin je bio na vrhuncu. Nije više bilo straha od bure i moguće štete na autu.

Izletio sam van i hvatao kadar. Pahulje su bile veličine oraha. Za par sekundi sam bio mokar skupa s opremom, ali isplatilo se. Taj siloviti nalet snijega je trajao svega nekoliko minuta i onda je bura opet preuzela vladavinu nad Velebitom.

Nakon svega, vedrina i sunce! Čari Velebita, bure, snijega i sunca pokušajte sebi približiti kroz priloženu foto galeriju…

800 2115 web

800 2116 web 1

800 2118 web

800 2121 web

800 2125 web

800 2128 web

800 2130 web

800 2131 web

800 2134 web

800 2139 web

Komentari

Share This Article

Related News

U lovu na pomrčinu Sunca
Samo u Dalmaciji: Kako su snijeg i led odrasle ponovno učinili (sretnom) djecom!
Pogledajte kako je izgledalo probijanje kroz višemetarske nanose snijega na biokovskoj cesti

O Autoru

Crometeo redakcija