Tuesday, Jul. 14, 2020

Fronta donijela lokalno obilniju kišu i malo snijega u najvišem gorju

Autor:

|

03.11.2016

|

Kategorije:

Fronta donijela lokalno obilniju kišu i malo snijega u najvišem gorju

Stabilno, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme koje je obilježilo kraj listopada zadržalo se još samo prvog dana studenog.  Već je srijeda, drugi dan studenog u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana osvanula oblačna zbog približavanja fronte sa sjevera. U noć na četvrtak i tijekom četvrtka  su se frontalni poremećaj i ciklona premještali preko naših krajeva.  Jutarnji podaci o oborini  (24-satna količina do 7 sati) su govorili da je u Gorskom kotaru pala veća količina kiše. U Crnom Lugu (Risnjak) je izmjereno 67 litara po kvadratnome metru. U Delnicama je palo 27 litara, a Gospiću 24 litre.   Obilnija kiša je pala i u dijelu unutrašnjosti (Kutina 31,  Slatina 25, Sisak 23.7, Daruvar 22.7, Nova Gradiška 21.5, Hrvatska Kostajnica 21, Slavonski Brod 20.6, Osijek aerodom 20.1, Požega i Kutjevo 20…).

Do jutra je na Jadranu kiše bilo manje (samo Senj 23 mm). Tijekom prijepodneva se fronta brzo širila prema jugu, pa je obilnijih pljuskova i grmljavine bilo u Dalmaciji. Sredinom prijepodneva  je grmljavinsko nevrijeme pogodilo makarsko područje. Zbog veće količine vode na cestama bilo je zastoja u prometu.

Od večerašnjih podataka o količini kiše (do 19 sati) izdvajamo Split  Resnik 32 mm, Makarska 25, Šibenik 23, Knin 22… I po  podacima  sa mreže pljusak.com danas je mjestimice pala obilnija kiša:  Bilice-Vrulje 66.6 mm, Skradin 43.4, Borak 32, Hrvace 31, Dubravice 30, Pirovac 29.9, Sinj-Pavići 28-4, Oštarije 28, Kaštel Gomilica i Miljevci-Ivići 27.9, Omiš-HE Zakučac i Zadvarje-HE Kraljevec 27.8, Kučiće 26.9, Pašman-Mrljane 25, Šibenik-Krvavice 24.9…

U višim slojevima atmosfere je počeo pritjecati hladniji zrak pa je u višem gorju palo i malo snijega. Tako je jutros snijeg nakratko zabijelio Medvednicu, a lagano su se zabijelili i viši predjeli Gorskog kotara. Međutim, snježne oborine nisu bile dugotrajnije pa večeras nema podataka o visini snježnog pokrivača.  Više snijega je palo u planinama Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.  U 19 sati je na Zlatiboru izmjereno 19 cm snijega, Bjelašnici 14, a Žabljaku 11 cm. Snijeg je danas padao i u Sarajevu, a večeras je izmjereno 2 cm snijega.

Na sjevernom, a potom i na  srednjem Jadranu zapuhala je jaka, na udare i olujna bura zbog čega je bilo i ograničenja  u prometu, ali potpunog zatvaranja prometnica nije bilo.

Raspon najviših dnevnih temperatura danas je bio vrlo velik. Na Zavižanu je s maksimalnom temperaturom od -1°C zabilježen i prvi studeni dan u aktualnom mjesecu (prosječno ih bude 7 u mjesecu).  Na Sljemenu je izmjereno do 2°C, u Pargu do 5°C.  U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature su se kretale od 7 do 11°C, a na Jadranu od 14 do 19°C, u Komiži i 20°C.

Nakon prolaznog smirivanja u petak, slijedi izraženiji  višednevni utjecaj nove ciklone, a u slijedećem tjednu je izgledan i obilniji snijeg u gorju, a snježnih pahulja bi moglo biti i u nizinama unutrašnjosti.

 Sljeme u jutarnjim satima uz prve snježne pahulje i tanki pokrivač na travi ove zimske sezone (web kamera)

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned