Tuesday, Jul. 14, 2020

Fronta donijela tek manje osvježenje u unutrašnjosti

Autor:

|

27.04.2018

|

Kategorije:

Fronta donijela tek manje osvježenje u unutrašnjosti

Tijekom četvrtka i u noći na petak preko kopnenih krajeva se premještala oslabljenja fronta koja je donijela mjestimice tek malo kiše.  U Sisku, Slatini i Virovitici je palo 2 mm kiše, a na još nekoliko lokacija je izmjereno do 1 mm kiše. Prolaz fronte je bio praćen pojačanim sjeveroistočnim vjetrom.

U kopnenim je krajevima fronta donijela manje osvježenje, pa su  najviše dnevne temperature tijekom petka bile i do 5°C niže od onih izmjerenih u četvrtak. U nizinama unutrašnjosti kretale su se uglavnom do 20 do 22 ili 23°C.

Na Zavižanu se jutros minimalna temperatura spustila do 0.1°C, ali je najviša dnevna od 15.2°C bila za 1.7°C viša od one izmjerene u četvrtak. Visina snježnog pokrivača se brzo smanjuje. Danas ujutro je izmjeren 21 cm snijega, a tijekom dana se njegova visina prepolovila, pa je u 20 sati izmjereno 11 cm snijega. Tako će Zavižan kraj  travnja do čekati bez snježnog pokrivača. A prvog dana mjeseca njegova visina je iznosila 202 cm. Ovogodišnji travanj na Zavižanu je prošao bez padanja snijega i stvaranja novog snježnog pokrivača. U prosječnom travnju na Zavižanu padne oko pola metra novog snijega.

Kao u tipičnom ljetnom danu, prolaz fronte se na Jadranu gotovo nije ni osjetio. Tek je kratkotrajno zapuhala bura. Uz obilje sunčanog vremena najviše dnevne temperature su danas na Jadranu, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije bile gotovo ljetne i kretale su se od 24 do 28°C. Najtopliji je, prema večerašnjim podacima o maksimalnim temperaturama bio Knin s 28.8°C. Ta je temperatura samo za 0.4°C niža od apsolutnog temperaturnog rekorda za travanj koji iznosi 29.2°C. Rekord u Kninu je postavljen još 1952. godine (25. travnja) i predstavlja „najstariji“ mjesečni temperaturni rekord u Kninu (mjerenja se vrše od 1949. godine).

I u Splitu je nedostajalo samo 0.4°C do izjednačavanja mjesečnog temperaturnog rekorda za travanj. Danas je izmjereno 27.3°C, a rekord iznosi 27.7°C. Blizu travanjskog rekorda od 26.1°C bio je i Mali Lošinj s maksimalnom temperaturom od 25.6°C.

Zalazak pred ulazom u kanal Sv Ante (Šibenik), 26.4.2018. – foto: Ivan Čala

Zalazak u Rovinju, 26.4.2018. – foto: Mario Pizent

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned