Saturday, Jul. 4, 2020

Fronta osvježila unutrašnjost i sjeverni Jadran; u Dalmaciji i dalje vruće

Autor:

|

09.07.2015

|

Kategorije:

Fronta osvježila unutrašnjost i sjeverni Jadran;  u Dalmaciji i dalje vruće

Frontalni poremećaj koji se u noći od srijede na četvrtak i tijekom četvrtka brzo  premještao preko naših krajeva na jugoistok  prekinuo je višednevni niz vrućih i vrlo vrućih dana u kopnenim krajevima i na sjevernom Jadranu.

Najviše kiše je palo u unutrašnjosti, glavnina do jutra iako je kiše još bilo i u prijepodnevnim satima.  Prema podacima DHMZ-a (do 8 sati ujutro)   u Virovitici su pale 33 litre kiše.  Ostale količine veće od 10 mm su: Daruvar 27, Parg Čaba3 23.3, Sljeme 15.5, Krapina 15.1, Beli Manastir, Slatina 15, Bednja 14, Brestovac i Crni Lug Risnjak 13, Kopački Rit 12, Varaždin 11.7, Bjelovar 11.4, Kutina 11…Na sjevernom Jadranu je palo tek mjestimice malo kiše (Rijeka 3 mm).

U kopnenim krajevima četvrtak je donio znatno niže najviše dnevne temperature zraka u odnosu na one izmjerene proteklih dana.  Nerijetko su današnje maksimalne temperature zraka bile i za 15°C niže od onih izmjerenih u srijedu. Tako je u Osijeku nakon 38°C u srijedu danas izmjerena maksimalna temperatura od 22°C, a na aerodromu 23°C.  U nizinama unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 22 do 24°C. Osvježilo je i na sjeveru Jadrana, ali manje nego u unutrašnjosti. Najviše dnevne temperature danas su se kretale od 27 do 29°C, a samo su na južnim kvarnerskim otocima (Rab) prešle 30°C.  I u višem gorju su temperature pale. Tako se na Zavižanu  minimalna temperatura  spustila do 7°C (u srijedu je minimalna bila iznosila 17°C), a najviša dnevna je poslijepodne  porasla tek do 11°C.

U 11 sati je na Zavižanu izmjereno samo 7°C, uz jaku buru koja je puhala brzinom od 40 km/h. Istovremeno je na Mljetu temperatura  bila čak za 29°C viša, odnosno u to je vrijeme izmjereno 36°C. Kasnije poslijepodne u temperatura je na Mljetu porasla i na 37°C.

Dalmacija, dakle nije osjetila osvježenje. Uz obilje sunca najviše dnevne temperature su se kretale od 31 do 35°C. Uz spomenuti Mljet, najtopliji je bio Split gdje je maksimalna temperatura zraka gotovo dosegnula 36°C (na Marjanu je izmjeren maksimum od 35.6°C). Zabilježimo i da je prošla noć u Splitu bila neugodno topla s najnižom temperaturom od 26.7°C.

Osvježenju u unutrašnjosti je pridonio i pojačan sjeverni vjetar. Na Jadranu je zapuhala bura. Međutim ona će u Dalmaciji imati fenski učinak, tako da se očekuje još jedna topla noć.

U nastavku donosimo fotografije prolaska fronte.

Noćni spektakl u Gradištu (8/9. srpnja 2015)  Foto: Ivan Baboselac

Sinoćnji neverin zahvatio je samo sjeverni dio otoka Paga. Proboj. Foto: Danijel Palčić

Dolazak hladne fronte u Črešnjevo kraj Varaždina. 8.7.2015. Foto: Valentino Barila

Munja i mjesec nedaleko od Lošinja..
8.7.2015. Nerezine
Foto: Sandro Puncet

Munja prema Pagu fotkana iz Ravnih kotara.
09.07.2015
Photo by: Silvio Milanko / North Adriatic Storm Chasers

Stack od 5 ekspozicija. Slikano u Osijeku. 9.7.2015. Foto: Matej Pilaš photography

Zagreb nocas…
Foto: Danijel Pavelić

Jučerašnja fronta, pogled sa Zagreb Eye vidikovca na Gornji grad i Medvednicu. Foto: Hrvoje Crnjak Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned