Wednesday, Oct. 5, 2022

Fronta prije toplinskog vala: Nevrijeme u Istri

Autor:

|

09.08.2019

|

Kategorije:

Fronta prije toplinskog vala: Nevrijeme u Istri

Tijekom četvrtka 8. kolovoza još jedan frontalni sustav se premještao glavninom sjevernije od naših krajeva.  Lokalnih nestabilnosti je bilo u zapadnim i sjevernim kopnenim krajevima te osobito na dijelu Istre. U poslijepodnevnim satima se nad sjevernom i središnjom Istrom razvio jači grmljavinski olujni sustav koji je širem području Buzeta i Pazina donio veće količine kiše u kratkom vremenu. Lokalno je bilo bujičnih poplava, mjestimice i tuče. U Pazinu je udar groma zapalio  stablo.

Po podacima DHMZ-a u Pazinu je tijekom grmljavinskog nevremena palo čak 55.7 litara kiše na kvadratni metar. To je više od polovice mjesečnog prosjeka za kolovoz koji iznosi 97.9 litara kiše. Velika količina kiše brzo je poplavila gradske ulice.

Po podacima s mreže pljusak.com na širem području  Buzetu je nevrijeme  donijelo  četrdesetak litara kiše.  Na postaji  Buzet –  Srednja škola   u sat vremena su pale 43 litre kiše.  U Roču je palo 47 litara kiše na kvadratni metar.  Oluja je potom zahvatila i istočne obale Istre, ali je oslabila pa je pala tek manja količina kiše.

U poslijepodnevnim i večernjim satima grmljavinskih pljuskova je bilo i u središnjim i sjevernim kopnenim krajevima.  Tek je na nekoliko postaja DHMZ-a zabilježeno više od 10 mm kiše:  Koprivnica 14 mm, Križevci 16.2 mm. Zabilježimo i da je u Božavi tijekom četvrtka palo 13 litara kiše.

Prijelaz iz prve u drugu dekadu mjeseca kolovoza obilježiti će stabilne vremenske prilike.  Temperature će, osobito početkom novog tjedna u mnogim mjestima prelaziti vrlo vrućih 35°C.  U četvrtak je u Kninu temperatura već porasla gotovo do 37°C, odnosno izmjeren je maksimum  od 36.5°C.  Na većem dijelu Jadrana najviše  dnevne temperature su se kretale od 30 do 34°C, a nakopnu od 26 od 30°C.

Munje iznad Koprivnice, 8.8.2019. – foto: Marko Posavec

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned