Thursday, Jul. 9, 2020

Glorija nad Jadranom

Autor:

|

18.12.2014

|

Kategorije:

Glorija nad Jadranom

I srijedu je obilježio utjecaj sredozemne ciklone Glorija čiji se centar sredinom dana nalazio nad srednjim Jadranom.  Ipak, ciklona je bila jedna od mirnijih ove jeseni, bez većih meteoroloških uzbuđenja.

Ciklona je u zadnja 24 sata u gotovo cijeloj zemlji donijela bar malo kiše.  Kratkotrajni neverin je sredinom prijepodneva zahvatio splitsko područje.  Kiša je najobilnija  bila na širem makarskom području gdje je sredinom poslijepodneva bilo jačih pljuskova, a i tuče. Po podacima sa mreže pljusak.com najviše kiše je palo u Brelima 34 mm.  U Živogošću je palo 29 litara, Opuzenu 23, Vidu 19, Metkoviću 17. U zaleđu Šibenika je palo do 25 litara kiše (Miljevci). Po podacima DHMZ-a u zadnja 24 sata u Rabu je palo 25 mm, Ogulinu 23, Zavižanu 21, Karlovcu i Rijeci 19, Gospiću 21, Sisku 17, Bilogori 15mm…

Snijeg je padao samo na najvišim vrhovima Velebita. Tako je na Zavižanu ujutro izmjereno 4 cm snijega, a toliko je izmjereno i u 19 sati. Na samom pragu kalendarske zime to je jedini podatak o snijegu u Hrvatskoj. Na Zavižanu je izmjerena i jedina negativna temperatura danas. Bilo je to minimalnih -1.8°C, dok je najviša dnevna tek malo porasla iznad nule (1.2°C).

U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature su bile ujednačene (8  do 10°C), dok je na Jadranu izmjereno od 13°C na sjeveru (Rijeka) do 17°C na jugu (Hvar).

Ciklona se premješta dalje na istok, pa nakon još malo kiše na jugu Jadrana u četvrtak ujutro,  slijedi stabilizacija vremena zbog jačanja anticiklone sa zapada. Do kraja kalendarske jeseni,  tijekom subote i nedjelje će prolazno naoblačenje uz malo kiše donijeti fronta sa sjeverozapada. Ona će se do kraja nedjelje brzo premjestiti nad jugoistok Europe. Kalendarsku zimu, koja stiže u noći od nedjelje na ponedjeljak,  tri minute nakon ponoći, 22. prosinca tako ćemo dočekati bez zimskog ugođaja.

 Centar ciklone Glorija nad Jadranom , 13.15 sati, 17.12.2014. (sat24.com)

 slika

Nevera pred Splitom, 17.12.2014 – foto: Toni Marinac

 

Dolazak neverina sa shelfom s mora prema Splitu, 17.12.2014. Foto: Andrija Jurčević

 

Split, foto: Karlo Repac

 

Pljusak s tučom u Makarskoj oko 14 sati – foto: Toni Katić

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned