Saturday, Jul. 4, 2020

Grmljavinsko nevrijeme od Istre do Zagreba

Autor:

|

15.10.2014

|

Kategorije:

Grmljavinsko  nevrijeme od Istre do Zagreba

U noći od utorka na srijedu i tijekom srijede prijepodne  zapadne  dijelove zemlje je zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme s čestom obilnom kišom,  tučom i jakim vjetrom.  Nad zapadnim se Sredozemljem nalazi plitka ciklona koju smo nazvali Zagor, a u jakoj jugozapadnoj struji u naše krajeve pritječe velika količina vlažnog zraka.

Nevrijeme je već u prvim satima srijede zahvatilo sjeverozapadnu Istru te se do jutra preko Kvarnera  i Gorskog kotara  brzo premještalo prema središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti.  Tijekom dana fronta se proširila i na Slavoniju.

U Istri je najteže pogođena Bujština i područje Umaga. HRT javlja da je na Bujštini u 24 sata palo 157 mm kiše po kvadratnome metru. Zbog obilnih kiša na evidentirano je više intervencija vatrogasaca u ispumpavanju podruma i garaža.

Velike količine kiše pale su i na širem području Rijeke i Gorskog kotara te uzrokovale poplave i probleme u prometu. Po podacima DHMZ-a jutros do 8 sati u Delnicama je palo 159 mm kiše. Još neki podaci do 8 sati na postajama DHMZ-a: Crni Lug Risnjak 75 mm, Kukuljanovo 73, Rijeka 59.4, Parg Čabar 43,6, Rijeka aerodrom 43.9, Pazin 28.4 mm.

Podaci sa mreže pljusak. com daju još veće količine kiše. U 24 sata (do 15.30 sati) na meteorološkoj postaji Hreljin palo je čak 192 mm kiše. U Velikoj Lešnici je izmjereno 171 mm. Postaje na rječkom području daju od 50 do 80 mm kiše.

HRT javlja da su zbog poplavljenog dijela prometnice ispod podvožnjaka autoceste Rijeka – Zagreb veliki problemi jutros bili veliki problemi s  prometnim pristupom naselju Lučice. Osim u Delnicama, dojave o teškoćama s otežanim funkcioniranjem oborinske odvodnje te plavljenju cesta, dijela obiteljskih kuća i gospodarskih objekata stizale su i s područja Lokvi, Mrkoplja i Ravne Gore. Zbog vode na kolniku i odrona otežano se vozilo i glavnim cestama kroz Gorski kotar.

Jak vjetar praćen jakom kišom i ponegdje tučom koji je jutros prije 7 sati zahvatio šire područje Karlovca i Duge Rese, najviše je štete prouzročio u općini Lasinja. U toj općini i dijelovima Karlovca pijavica je nosila crijepove i krovove te je oštetila oko pedeset kuća, doznaje se od pročelnika karlovačkog ŽC 112 Martina Barića, a prenosi HRT.

Na mnogim je prometnicama bilo granja i drugih predmeta koje su vatrogasci brzo očistili pa je oko podneva cestovni promet normaliziran, osim dijela državne ceste D1 na Ilovcu, gdje je ispod željezničkog nadvožnjaka veća količina vode. Vatrogasci crpkama nastoje što prije ukloniti vodu i normalizirati promet.  Vatrogasci su i dalje na terenu, posebno u Banskom Kovačevcu, Lasinji i Šišljaviću te u Donjem Mekušju i Husju.

Grmljavinsko kišno nevrijeme praćeno jakim i olujnim jugozapadnim vjetrom u ranim je jutarnjim satima zahvatilo i zagrebačko područje. U kratko je vrijeme palo dvadesetak litara kiše. Prema informaciji zagrebačke policije, podvožnjak na Miramarskoj plivao je u pola metra vode, na Vukomeričkoj je nakratko bio prekinut promet, a vatrogasci su  ispumpavali  vodu iz podruma i garaža

Radarski prikaz oborina od 5:10 do 12:10 sati (izvor: ARSO)

slika

Jak vjetar koji je jutros puhao na Karlovačkom području najviše štete napravio je u Banskom Kovačevcu gdje su i brojna stabla s korijenjem čupana iz zemlje. Foto:KAportal

Prolazak fronte preko istočne Slavonije te preko Baranje i Mađarske, 15.10.2014. Foto: Zoran Barić

Grmljavinsko nevrijeme u srijedu rano ujutro, negdje oko Ronjgi (Viškovo), 15.10.2014. Foto: Nenad Sucurović

Dolazak olujnog nevremena sa zapada VPŽ prema Virovitici 15.10.2014. cca 08:00h.
Autor fotografija – Vjekoslav Njegač.

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned