Thursday, Jul. 9, 2020

Grom u Zadru ozlijedio dvije žene, milijunske štete u Velikoj Gorici!

Autor:

|

08.07.2014

|

Kategorije:

Grom u Zadru ozlijedio dvije žene, milijunske štete u Velikoj Gorici!

Zadarski Županijski Centar 112 izvijestio je da je jutros oko 07 i 30 udario grom na gradskoj tržnici ispred trgovine „Konzum”. Pri udaru groma dvije žene su ozlijeđene i kolima Hitne Medicinske Pomoći prevezene su u Opću bolnicu Zadar.

Prema neslužbenim inforamacijama jedna od ozlijeđenih žena je prodavačica na tržnici, prenosi Radio Zadar; a u trenutku grmljavine razgovarala je mobitelom, javlja Radio Zadar.

Doktorica Melanija Ražov Radas sa Hitnog bolničkog prijema kaže:

U pitanju su dvije žene i one su stabilno. Ništa se za sada nije kod njih ozbiljno dogodilo, znači nikakva ozbiljna posljedica, sada u ovom prvom satu opservacije. No, one će se promatrati idućih pet-šest sati. Takva je naša rutina, gdje se promatraju rad i frekvencije srca, vrijednosti krvnoga tlaka, te će se ponavljati različiti laboratorijski nalazi, da vidimo ima li eventualno kakvih posljedica. U ovom trenutku su dobro i stabilno, bez ikakvih poremećaja.

Silovito nevrijeme u Velikoj Gorici

Snažno nevrijeme sinoć je prouzročilo štetu na više lokacija u Velikoj Gorici, a najstravičnije posljedice se moglo vidjeti u samom centru grada gdje je vjetar sa zgrade u Zagrebačkoj ulici, smještene između Robne kuće i Pučkog učilišta, iščupao limeni krov i uništio njime izloge i brojne parkirane automobile. Sreća u nesreći je što pritom nitko nije poginuo, jer se u prizemlju stambene zgrade nalaze brojne trgovine i ulica je obično puna prolaznika. Iako je riječ o starijoj zgradi, krov je, kako kažu stanari, obnovljen 2009. godine.

Osim stambene zgrade u Zagrebačkoj ulici na brojevima 29 i 31, velika oštećenja su sinoć pretrpjeli i zgrada u Zagrebačkoj 71 gdje je vjetar također podignuo krov te velikogorički Srednjoškolski centar (Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21), gdje je prema javljanju lokalnog portala VG Danas otkinuto sto kvadrata krova te je voda poplavila učionice. Na Tržnom centru u Velikoj Gorici (Trg kralja Tomislava 29) vjetar je uspio otkinuti veliku metalnu ogradu koja je odletjela nekoliko stotina metara dalje, a oko župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije (Šetalište Franje Lučića) počupani su borovi. Srušenih stabala te oštećenih krovova kuća i zgrada ima i u drugim dijelovima grada.

Sinoć je u nevremenu oštećeno 20-ak vozila te kuća i zgrada, kao i brojni električni vodovi zbog čega je dio grada neko vrijeme bio bez opskrbe električnom energijom. Na teren su odmah izašle sve dežurne službe – policija, vatrogasci, djelatnici HEP-a, komunalni djelatnici… Na raščišćavanju posljedica nevremena se radilo do dugo u noć, kako bi grad ponovno postao prohodan.

Točan iznos nastale materijalne štete tek se treba utvrditi, no procjenjuje se kako je šteta višemilijunska s obzirom na broj uništenih krovova zgrada i kuća te automobila.

Oštećene i škole, u tijeku čišćenje i utvrđivanje štete

Sve službe gradskih poduzeća od ranog jutra rade na čišćenju prometnica i parkova kako bi se uklonile posljedice jučerašnje oluje koja je pogodila Veliku Goricu. Na terenu su i vatrogasci koji, nakon što su noćas sanirali Zagrebačku ulicu, izlaze na teren po dojavi građana.

Najviše su u jučerašnjoj oluji stradale zgrade u Zagrebačkoj ulici kroz koju je promet bio zatvoren do dva sata ujutro. Gradsko stambeno gospodarstvo, kao upravitelj tih zgrada, obilazi teren i zajedno s procjeniteljima utvrđuje nastalu štetu, a paralelno je započela i sanacija krovova.

“Važno je da nema ljudskih žrtava. Šteta je sigurno velika i utvrdit će ju GSG te poduzeti potrebne mjere za sanaciju”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje i istaknuo kako su sve gradske tvrtke na terenu i rade na raščišćavanju.

Prema dosadašnjim informacijama, osim stambenih zgrada, oštećena je i zgrada srednjoškolskog centra s koje je odletio dio krova te Osnovna škola Eugena Kvaternika na čiji je krov palo stablo.

Građani kojima je potrebna pomoć mogu se obratiti Stožeru za zaštitu i spašavanje na broj telefona 091/5324531.

Stožer za zaštitu i spašavanje uputio je i obavijest predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti da obiđu teren i prijave sve eventualne potrebe sanacije.

Naslovna fotografija: Marin Pitton

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić