Friday, Jul. 3, 2020

Hladno jutro, snježne pahulje na Biokovu i Kamešnici

Autor:

|

06.10.2016

|

Kategorije:

Hladno jutro, snježne pahulje na Biokovu i Kamešnici

Iza nas je najhladnije jutro ove jeseni. Prvi listopadski četvrtak  je  osvanuo s hladnim jutrom, a mraza je osim u gorskim krajevima bilo ponegdje i u nizinama unutrašnjosti.  Prema podacima DHMZ-a  najhladnije je jutros sa -3.4°C bilo na Zavižanu.  Još neke temperature ispod 0°C jutros su bile: Parg -1.4°C, Slavonski Brod -0.6°C, Karlovac ‘0.1°C,  Krapina 0.0°C. U ostalim  nizinskim krajevima unutrašnjosti  izmjerene su minimalne temperature  najčešće  od 0 do 2 ili 3°C, ponegdje u Slavoniji i do  4°C.  Hladno je bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin 1.1°C).  Uz obalu su minimalne temperature imale vrijednosti od  5.6°C u Omišlju, 7.6°C u Pločama, do 12.5°C u Dubrovniku i Malom Lošinju.

Dan je u većini krajeva protekao uz djelomice ili pretežno sunčano vrijeme. Više oblaka uz mjestimične slabe oborine bilo je u srednjoj i južnoj Dalmaciji.  U zadnja 24 sata izmjereno je do 5 litara kiše (Makarska, Komiža, Dubrovnik).  Na  Biokovu i Kamešnici danas je padao i snijeg.

Najviše dnevne temperature su u svim krajevima ipak bile dvoznamenkaste.  Samo se u najvišem gorju temperature nisu penjale iznad  5°C, koliki je bio maksimum danas na Zavižanu.  U Pargu_Čabar i na Sljemenu je izmjereno 11°C, a samo stupanj toplije je bilo  u Pločama i na Lastovu.  Danas je Dalmacija s maksimalnim temperaturama od 13 do 15°C bila hladnija od unutrašnjosti  (15 do 18°C) i sjevernog Jadrana (18 do 19°C).  Najtopliji je bio Rab s 20°C.

U Dalmaciji je danas bilo osjetno toplije onima koji su se okupali u moru. Njegova temperatura je u je načešće iznosila 21°C, u Dubrovniku i Komiži 22°C, a kod Hvara i 23°C.  Na sjeveru Jadrana je izmjerena temperatura mora od 19  do 21°C.

Pogled iz Sinja na Kamešnicu na kojoj je jutros padao snijeg – foto: Milošević Živko

 slika

Prvi snijeg na Biokovu, 6.10.2016.
Foto: Pave Pilić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned