Thursday, May. 28, 2020

Hladno rujansko jutro: Otočac 2°C, Stajnica 1°C

Autor:

|

08.09.2015

|

Kategorije:

Hladno  rujansko jutro: Otočac 2°C, Stajnica 1°C

Nakon što je prvi rujanski vikend obilježila ciklona, vrijeme se početkom tjedna stabiliziralo.  Na klimatološku jesen, ali i skori dolazak kalendarske jeseni podsjećaju hladna jutra u unutrašnjosti. U gotovo svim krajevima unutrašnjosti minimalne noćne i jutarnje temperature su jednoznamenkaste. I dok se u nizinskim krajevima one kreću od 7 do 10°C, jutros su u Lici izmjerene najniže temperature koje su bile tek koji stupanj iznad 0°C.  Po podacima sa mreže pljusak.com na postaji Stajnica je izmjerena minimalna temperatura od samo 1°C. Od DHMZ postaja u Otočcu je izmjerena temperatura od 2°C, u Gospiću 3.5°C, na Zavižanu 3.7°C, Pargu 4.3°C, Ogulinu 5.3°C. Hladno je bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin 5.4°C).

Riječ je o temperaturama koje su izmjerene u meteorološkoj kućici na standardnih 2 metra visine. Podaci DHMZ-a o temperaturama izmjerenim na visini od 5 cm iznad tla govore da je jutros u Lici i Gorskom kotaru bilo i mraza. Tako je u Gospiću neposredno iznad tla izmjerena temperatura od 0.0°C, a u Pargu-Čabar -1.0°C.

Duž Jadrana je jutro bilo toplije, a izmjerene su minimalne temperature od 12°C na sjeveru do 19°C na jugu.

Dan je u unutrašnjosti donio promjenjivu naoblaku, a samo je na sjeverozapadu ujutro pala pokoja kišna kap. Na Jadranu je utorak bio pretežno sunčan. Nakon hladnog jutra, najviše dnevne temperature su brzo rasle i gotovo posvuda, osim u gorju su prešle 20°C. Najhladnije je bilo na Zavižanu gdje se temperatura popela tek do 10.2°C. U Pargu je izmjeren maksimum od 16.4°C, a u Gospiću 19.2°C.  U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature su bile dosta ujednačene i uglavnom su se kretale oko 20 ili 21°C. Na Jadranu je izmjereno od 23 do 27°C, a na Hvaru i 27.5°C.

Bura nije značajnije rashladila more pa su njegove temperature i dalje ugodne za (duže) kupanje. Na većini mjernih postaja danas su izmjerene temperature od 24 ili 25°C. Ponegdje na sjeveru Jadrana je izmjereno 23°C (Rovinj, Crikvenica), a na jugu i do 26°C (Hvar,  Komiža).

 Minimalne temperature zraka 8.9.2015. (www.pljusak.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned