Thursday, Jul. 2, 2020

Hladno zimsko jutro…pa malo snježnih pahulja u unutrašnjosti

Autor:

|

23.01.2016

|

Kategorije:

Hladno zimsko jutro…pa malo snježnih pahulja u unutrašnjosti

Subotnje jutro je donijelo vrlo niske  minimalne temperature zraka.  Po podacima DHMZ-a u unutrašnjosti su se  najniže jutarnje temperature nerijetko spustile i ispod -10°C.  Najhladnije je sa -12°C bilo na Zavižanu, u Gospiću,  ali i u Sinju.  U većem broju mjesta je izmjereno -11°C:  Brestovac, Hrvatska Kostajnica, Plitvička Jezera,  Kopački Rit,  Delnice, Lipik, Otočac, Daruvar, Zagreb Pleso, Križevci.  U ostalim mjestima unutrašnjosti  su izmjerene najniže temperature od -7 do -10°C.  Na zagrebačkom aerodromu Pleso izmjerenih -10.9°C je i najniža temperatura izmjerena ove zime.

Po podacima sa mreže pljusak.com temperature su se mjestimice u Lici jutros spuštale i do -14.1°C (Lovinac).  Vrlo hladno je bilo i u ličkom mjestu Krasno (-12.7°C) te u Jelvici (-12.4°C).  Temperaturnih minusa je jutros bilo i na Jadranu. U Pločama je izmjereno -3.5°C, Šibeniku -1.5°C, a u Rijeci 0.0°C.  Tamo gdje nije bilo minusa minimalne temperature su bile tek stupanj ili dva iznad =°C, osim na nekim otocima (Mali Lošinj 5.7°C) i Palagruža (6.8°C).

U mnogim mjestima unutrašnjosti i najviše dnevne temperature nisu prešle 0°C. Izmjereno je najčešće od -2 do 0°C), a uglavnom u Slavoniji od 1 do 2°C.   Na Jadranu su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 7 do 11°C.

Danas je na Maksimiru bio 14. dan ovoga mjeseca sa srednjom dnevnom temperaturom ispod 0°C. Zadnji mjesec s više takvih dana je bila veljača 2012. kad ih je bilo 16.

Iako je tlak  zraka iznad naših krajeva vrlo visok (iznad 1030 hPa) zbog utjecaja prostrane europske anticiklone, dan je donio dosta oblaka zbog premještanja oslabljenog frontalnog poremećaja.  Uz tek poneku kap kiše na sjeveru Jadrana u sjevernim i središnjim krajevima unutrašnjosti  je kratkotrajno zalepršala i pokoja snježna pahulja.

Minimalne temperature zraka, 23.1.2016. (www.pljusak.com)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned