Tuesday, Jul. 14, 2020

I dalje nestabilno

Autor:

|

23.05.2018

|

Kategorije:

I dalje nestabilno

Svibanj i na početku treće dekade nastavlja s vrlo nestabilnim vremenskim prilikama. Zanimljivo je da je od početka mjeseca svaki dan, barem ne nekoliko postaja izmjerena oborina odnosno kiša. U subotu 28. travnja 2018. se dogodilo posljednji   puta  da  na niti jednoj postaji  DHMZ-a  nije izmjerena oborina u zadnja 24 sata (mjerenje u 8 sati ujutro).

I pretposljednja  svibanjska srijeda je tako  protekla uz promjenjivo proljetno vrijeme. Uz dosta sunčanog vremena lokalno je bilo i izraženijih pljuskova s većom količinom oborine. Prema večerašnjim podacima DHMZ-a (podaci o oborini do 20 sati) najviše kiše je danas palo u Pločama, čak 51 litra na kvadratni metar. Slijede Knin i Split Resnik s 26 mm, Split Marjan s 25 mm,  Šibenik s 21 mm, Hvar i Komiža s 13 mm..

U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima je pojačanog razvoja oblaka, uz lokalno izraženije grmljavinske pljuskove bilo i u kopnenim krajevima. Ponegdje je (okolica Koprivnice, Sisak)  bilo i tuče.

Podaci o najvišim dnevnim temperaturama govore da u većem dijelu zemlje vlada pravi ljetni ugođaj. Uglavnom je izmjereno od 24 do 28°C, a među najtoplijima su Bilogora  s 28.5°C, Osijek Klisa 28.6°C i Daruvar s 29.0°C.  U Nacionalnom parku Mljet je u 14 sati izmjereno 29.9°C.

Temperature mora su posvuda pogodne za kupanje  i kreću se od 20 do 22°C.

Shelf cloud iz Šibenika prema Zadru, slikano iz Draga.., 23.05.2018. – Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned