Saturday, Jul. 4, 2020

I dalje promjenljivo: Obilna kiša pala na Hvaru

Autor:

|

05.09.2014

|

Kategorije:

I dalje promjenljivo: Obilna kiša pala na Hvaru

Niti peti rujanski  dan nije  prošao bez, barem malo  kiše u dijelovima zemlje. U sklopu ciklonalnog polja nad jugoistokom Europe nad našim krajevima i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak pa i dalje u većini krajeva prevladava promjenjivo i pretežno oblačno.

Nakon što je tijekom četvrtka obilnija kiša pala u gorskim krajevima (Delnice 49 mm, Ogulin 38.7 mm, Slunj 27 mm) tijekom petka je kiše u većini krajeva bilo manje ili je izostala. U poslijepodnevnim je satima jači grmljavinski pljusak zahvatio Hvar. Prema podacima DHMZ-a danas je u Hvaru palo 48.2 mm kiše, a gotovo sva ta količina je pala između 13 i 14 sati.  Podsjetimo i da je u ponedjeljak na Hvaru palo 112 mm kiše, pa je time zajedno s današnjom obilnom kišom već pala  gotovo trostruka prosječna rujanska količina kiše.  Prosječno u rujnu na Hvaru padne 57.6 mm kiše, a meteorološki podaci za Hvar postoje od 1858 godine.

I po podacima sa mreže automatskih postaja pljusak. com, petak je najviše kiše donio srednje dalmatinskim otocima i na dubrovačkom području. Podaci o količini kiše tijekom petka (do 21 sat): Korčula grad 26.2 mm, Hvar Stari grad 25.2 mm, Brač Mlina 23 mm, Mandaljena 17 mm.

Najviše dnevne temperature su se u unutrašnjosti kretale do 20 do 25°C, a na Jadranu od 25 do 28°C.

Pljusak u Hvaru, 5.9.2014. Foto: Petar Šiško

Dolazak kiše nad kanjon Cetine, 5.9.2014. Foto: Ante Šodan

Dolazak nevremena nad Župu Dubrocačku, 5.9.2014. Foto: Boris Bašić

Od vijesti s poplavljenih područja, dana su stigle slike iz mjesta Hrastovljan kod Ludbrega gdje je rijeka Plitvica u poplavila  15-ak dvorišta i podrume obiteljskih kuća.

Prenosimo današnji izvještaj s portala evarazdin.hr

Od 16 sati 4. rujna uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na dionici rijeke Plitvice od Kneginca do Hrastovljana.

Također, jučer u 16:15 zatvorena je lokalna cesta br. 25092 Martijanec – Hrastovljan zbaog vode na prometnici.Posjetili smo jutros Hrastovljan gdje se vatrogasci i građani već dva dana i dvije noći bore s vodom koja nadire iz Plitvice. Tamo je nadograđen zečji nasip, voda je poplavila dvorišta 15-ak kuća te ušla i u neke podrume čak do visine od 50 centimetara.Mještani Hrastovljan već dvije noći ne spavaju, a na rubu su jer im je ovo već četvrta poplava u godinu i pola. Domaće životinje morali su skloniti na sigurno jer samo je nekoliko sati tijekom noći bilo dovoljno da voda poplavi dvorišta.
Obitelj u čiji smo kuću ušli kaže da je šteta na novouređenom podrumu oko 70 000 kuna, vanjski zidovi kuće su pocrnili od ranijih poplava, a novca za popravak nemaju.

Vatrogasci su još uvijek na terenu jer voda i dalje nadire iz hrastovljanskog kanala koji je povezan s rijekom Plitvicom. Na cesti koja povezuje Martijanec i Hrastovaljan napravljen je zečji nasip, a voda se ispumpava iz dvorišta.

Veći dio noći u Hrastovljanu bio je i Marijan Horvat, načelnik Općine Martijanec, kojeg smo i jutros zatekli u obilasku.

– Problem nam stvaraju visoke vode Plitvice. Ona je u postupku regulacije i nakon što to naprave Hrvatske vode pretpostavka je da ovakvih problema više neće biti. Kroz sve kanale i polja voda nadire u ovaj dio Hrastovljana. S dvije velike pumpe iz dvorišta ispumpavamo vodu. Jučer je bila poplavljena i pilana u ovom mjestu. Napravili smo uz kanal nekoliko stotina metara nasipa i tamo još traju dežurstva da on ne propusti. Bojimo se da ako on propusti došlo bi do strahvovite poplav cijelog mjesta. Sinoć smo išli na obranu svake kuće pojedinačno, i u najugroženijim mjestima je evakuirana stoka. Dobar je znak da se voda jutros povlači, ali pretpostavljam da će još 24 sata trajati problemi – rekao je Horvat za eVaraždin.

U postavljanju nasipa i ispumpavanju vode radilo je između 80 i 100 pripadnika Vatrogasne zajednice Općine Martijanec, a pomogli su im i vatrogasci Vatrogasne zajednice Općine Trnovec.  U jutarnjim satima danas zabilježen je blagi pad vodostaja na na rijeci Plitvici na mjernoj stanici u Knegincu.

I nadalje su na snazi pripremne mjere obrane od poplava na rijeci Dravi, javljeno je iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin.

slika
slika
slika
slika
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned