Sunday, Jul. 5, 2020

(I) Kraj svibnja u znaku ciklone

Autor:

|

27.05.2019

|

Kategorije:

(I) Kraj  svibnja u znaku ciklone

Niti kraj svibnja ne donosi dužu stabilizaciju vremena. Posljednji svibanjski vikend (25. i 26. svibnja)  donio je ipak  dosta sunčanog vremena u našim krajevima. Temperature su, osobito u unutrašnjosti nerijetko dosegnule i prešle 25°C. U subotu i nedjelju , 25. svibnja u  Daruvaru  je izmjereno 28°C.  Ipak, nije bilo posve stabilno, pa je bilo lokalnih pljuskova. Stabilnije vrijeme nije dugo potrajalo, jer je već tijekom nedjelje jačao utjecaj nove ciklone s juga Sredozemlja.

Naoblačenje je tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak zahvatilo najprije Jadran i gorske krajeve uz obalu, a potom se tijekom ponedjeljka proširilo na cijelu zemlju. Uz povremenu kišu, bez grmljavine posljednji svibanjski ponedjeljak je donio ugođaj primjereniji jeseni nego pragu klimatološkog ljeta.

Od večeras dostupnih podataka o količini kiše, izdvajamo 23 litre koje su pale u Pazinu u zadnja 24 sata (do 20 sati). Na aerodromima Dubrovnik i Pula pala je 21 litra, u Rijeci 18, Dubrovniku i Rabu 14, Pargu 13, u Gospiću, Ogulinu, na Zavižanu i Palagruži 12, Malo Lošinju i Pločama 11, a u Komiži 10 litara kiše.   Do večeri je najmanje kiše (1 litra) pala na istoku Slavonije (Osijek).

Uz oblačno i kišovito vrijeme i temperatura zraka je bila niža u odnosu na ljetne vrijednosti izmjerene tijekom vikenda, tako da se danas nisu ponovile vrijednosti temperature iznad 25°C. .  Sredinom poslijepodneva temperature su  u većini krajeva imale vrijednosti uglavnom od  15 do 21°C.

Naslovna slika: Centar sredozemne ciklone se u ponedjeljak poslijepodne nalazio nad Tirenskim morem (maps. Meteoadriatic.net)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned