Sunday, Jun. 7, 2020

(I) u Dubrovniku izmjerena rekordno visoka temperatura za prosinac

Autor:

|

03.12.2014

|

Kategorije:

(I) u Dubrovniku izmjerena rekordno visoka temperatura za prosinac

Nakon što je u prva dva dana mjeseca nedostajalo samo 0.2°C  za novi temperaturni rekord za prosinac u Dubrovniku, danas je i on dosegnut. Sredinom dana je izmjerena najviša dnevna temperatura od 20.3°C, što je najviše u mjesecu prosincu u povijesti meteoroloških mjerenja,a ona traju od 1961. godine. Stari rekord je iznosio 20.2°C, od 5. prosinca 1979. godine.

Zanimljiv je i podatak da su od 1961. do 2013. godine u Dubrovniku zabilježena samo dva prosinačka dana s temperaturom većom ili jednakom 20°C. Osim navedenog dana iz 1979. godine, samo je još 4. prosinca 2000. godine  izmjereno 20.0°C.

A sada imamo čak tri uzastopna dana s najvišom dnevnom temperaturom višom od 20.0°C. U prva dva dana mjeseca je izmjereno maksimalnih 20.1°C.

Srijeda je i u cijeloj Dalmaciji donijela iznadprosječno visoke temperature zraka. Najviše dnevne su se kretale od 15 u Zadru i Šibeniku do spomenutih 20°C na krajnjem jugu.  Na sjevernom dijelu Jadrana je, uz buru osjetno zahladilo, pa su najviše dnevne temperature bile uz obalu uglavnom jednoznamenkaste (7 do 9°C).  U nizinama unutrašnjosti su izmjerene temperature od 4°C u središnjim krajevima do 8°C na istoku Slavonije.  Hladnije je bilo u gorju, s temperaturama oko ili malo iznad 0°C. Na Sljemenu (Puntijarka) se temperatura cijeli dan zadržavala ispod 0°C.

O obilnim oborinama  u srednjoj  Dalmaciji  već smo izvijestili danas. Drugdje je oborine bilo znatno manje, a na istoku Slavonije ih nije ni bilo. U Gorskom kotaru je padala i kiša i rosulja koja se smrzavala, a slab snijeg je poslijepodne samo kratkotrajno padao u višim predjelima.

Naslovna fotografija: Dubrovnik – foto: Daniel Pavlinović

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned